Kunst op je bord

 

Joyce heeft een culinair pareltje ontdekt in Amsterdam, waar je kunt eten in een mooie omgeving en wordt bediend door personeel met verstand van zaken. Wat wil je nog meer?

 

 

Toe aan een parel in de oester, aan een restaurant dat écht verrast en waar ze je na sluiting met tafel en stoel buiten moeten zetten omdat je nog lang niet weg wilt? Trek dan maar een paar uurtjes uit, neem de gezelligste tafelgenoten mee die je kent en ga onaards genieten bij Choux. Als je drie keer met je ogen knippert dan zijn er in Amsterdam weer nieuwe restaurants bijgekomen, teveel om bij te willen houden. De voornaamste reden om de Afsluitdijk over te steken, zijn mijn kinderen die er studeren en mijn werk. En vanaf nu: Choux.

 

Restaurant Choux, gerund door chef Merijn van Berlo en partner/gastheer Figo van Onna, werkt uitsluitend met mooie, smaakvolle producten uit het seizoen. Biologisch en liefst uit de buurt, met groenten in de hoofdrol.  Qua sfeer is het ‘t soort restaurant waar ik van houd: met een enthousiaste en ongelooflijk hartelijke bediening die precies weet wat er op je bord ligt (of wat ze schenken) in een heel relaxte sfeer, met ruime tafels in een prettig, eens niet dertien-in-een-dozijn-‘design’-interieur.

Vanuit het restaurant kijk je in de open keuken, waar het team een heel eigen kookstijl heeft ontwikkeld door de manier waarop zij werken met extracten van groenten en kruiden. Deze worden gecombineerd met andere ingrediënten zoals vis of gevogelte, maar ook in combinatie met zoet, ijs en vruchten.

 

Ik heb hier inmiddels een paar keer gegeten. Want ja, die kaart wisselt elke paar weken en maakt iedere keer weer nieuwsgierig. Elk bezoek word ik verrast door de lichtheid van de gerechten, de verrassende smaakcombinaties en de wonderschone manier waarop de borden worden opgemaakt.  Pastinaak zoet en kruidig, gecombineerd met Nashipeer, chocolade, kardemom en een crumble van rauwe koffie. Pure poëzie of wat? Choux schenkt uitsluitend natuurwijnen; op de meest natuurlijke manier gemaakt en zonder toevoeging van sulfiet. Het wijnarrangementen zijn net zo verrassend als hun gerechten en in perfecte balans met de gerechten. De saké die Figo schonk bij het dessert was een schot in de roos.

 

‘Pastinaak zoet en kruidig, gecombineerd met Nashipeer… Pure poëzie of wat’

 

Natuurlijk nog de hamvraag: is het duur? Je kunt kiezen uit 3, 4 of 7 gangen voor (€ 33-€ 55) Vriendelijke prijs-kwaliteit verhouding oordeelde Gault Millau 2017, dat Choux beloont met 15 punten (van 20). Dat klinkt als tevreden applaus. Van maandag tot en met vrijdag serveren ze ook lunch. Reserveren is echt nodig, had ik dat al gezegd?

 

Choux

De Ruyterkade 128, 1011 AC Amsterdam

T +31 616 51 23 64

 

Joyce Huisman was columnist bij VT Wonen en later stylist en tekstschrijver. Ze heeft een fiks aantal kook- en designboeken geschreven. Ze werkt ook als creatief consultant en brand-specialist voor bedrijven.