Joran van der Sloot heeft bekend

 

Na achttien jaar kan de familie van Natalee Holloway eindelijk stoppen met malen.

 

 

 

Joran van der Sloot heeft bekend. Dit deed hij natuurlijk al eens eerder (in de auto met Patrick van der Eem bijvoorbeeld), maar deze bekentenis werd door de FBI — die de afgelopen maanden deze bekentenis heeft onderzocht — ‘geloofwaardig’ geacht. Ook werd Joran onderlegd aan een leugendetectortest en die wees aan dat hij de waarheid sprak (al zijn die dingen natuurlijk niet honderd procent betrouwbaar…).

 

 

 

Mocht je verrast zijn dat Joran het licht heeft gezien en eindelijk wilde delen wat hij op zijn kerfstok heeft: nope. Deze bekentenis was een deel van een deal met de Amerikaanse justitie. Momenteel zit Joran vast in Alabama en moet hij vandaag voorkomen, omdat hij is aangeklaagd vanwege afpersing door Beth Holloway, de moeder van Natalee. Een bekentenis zou betekenen dat hij maar twintig jaar krijgt, en die mag hij uitzitten in Peru, waar hij al vast zat voor de moord op Stephany Flores. Dat betekent dat hij in 2045 kans heeft om vrij te komen.

 

 

 

De zaak komt dus vandaag voor, en daarom hoop ik eigenlijk wel dat we meer details te horen krijgen. Want heel eerlijk: ‘op het strand’ klinkt zó vaag dat ik eigenlijk wel denk dat de familie dit zelf ook al had geconcludeerd, al zal het intens veel schelen als het eindelijk uit zijn eigen mond komt. Maar waar ik vooral benieuwd naar ben: waarom?! En nu begin ik te vrezen dat we dat uiteindelijk echt nooit gaan weten.

 

 

 

De advocaat van de familie Holloway, John, Q. Kelly, maakte overigens gisteren al bekend dat een bekentenis van Joran niet zou betekenen dat er een nieuwe zoektocht wordt georganiseerd naar het overschot van Natalee. Bijzonder, en hopelijk iets waar we vandaag ook meer te weten over zullen komen hoe deze beslissing tot stand is gekomen.

 

 

Beeld: Videoland

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer