Jongeren en online pesten

 

In de krant van vandaag staat dat homo- en biseksuele jongeren online twee keer zo vaak worden lastiggevallen dan heteroseksuele jongeren. Zijn we #doeslief dus alweer vergeten?

 

Pesten is van alle tijden en bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Sinds we in het digitale tijdperk leven is daar een nieuwe vorm bijgekomen. Cyberpesten. En vooral jongeren zijn daar erg goed in.

 

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2018 alleen al 140.000 jongeren via het wereld wijde web werden lastiggevallen. Dat is dus een op de 20. Maar homo’s en biseksuele jongeren krijgen het dubbel om hun oren. Die zijn twee keer zo vaak de pineut.

 

De jongere die dit overkomt voelt zich terecht emotioneel beschadigd. Want het is natuurlijk hartstikke naar als zoiets je leven binnensluipt. Door iemand die zich lekker onbespied waant en achter het laptoppie of via het mobieltje de meest nare verwensingen naar je hoofd gooit. Liefst nog met een ranzig fotootje of naargeestig filmpje. Zomaar, omdat het kan via de digitale snelweg.

 

En dan ben je eigenlijk terecht een slachtoffer. Maar zo zie je jezelf in eerste instantie niet. Dus doe je geen aangifte bij de politie en kan de pester zijn of haar gang blijven gaan. Terwijl je juist wel die aangifte moet doen. Om ervoor te zorgen dat het stopt.

 

Vorig jaar hadden we het wekenlang over #doeslief. De SIRE-campagne tegen onaardig gedrag. Blijkbaar zijn een hoop mensen dat weer vergeten want het online pesten wordt er maar niet minder op. Hoog tijd dus dat we #doeslief weer even uit de mottenballen halen. Ook tegen iedere vorm van pesten, want dat is blijkbaar nog steeds hard nodig. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit