Je gaat het pas zien als je het doorhebt 

 

Laatst las ik zo’n mooie quote. ‘Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk dus overal’

 

Daar moest ik wel even over nadenken. Klein geluk. Dat is zoiets als een lekkere kop koffie in het ochtendzonnetje. Een fijn wandelingetje met de hond. Een ochtendje bijkletsen met die gezellige vriendin die je al een tijdje niet gezien had. Of dat je thuiskomt en je kinderen hebben zomaar de vaatwasser uitgeruimd (jaja, ook daar word ik heel gelukkig van).

 

Dat kleine geluk zit verstopt in alledaagse dingen. Of om met Johan Cruijff te spreken: ‘je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ Je moet er dus wel oog voor hebben.

 

Helaas hebben sommige mensen in mijn omgeving wel wat anders aan hun hoofd dan een geluksmomentje met koffie of een vaatwasser. Zo is er die vader die zomaar in het ziekenhuis belandde. Hij voelde zich al een tijdje niet zo fit, ging voor controle naar de specialist en kon meteen door naar een ziekenhuisbed, waar hij nu al een tijdje ligt. Zo’n verschrikkelijke wending in je leven kan je dus zomaar overkomen.

 

Of dat echtpaar dat ondanks het steeds maar weer proberen de wrange conclusie moet trekken dat hun kinderwens niet vervuld zal worden. De stress die dat opleverde heeft inmiddels ook hun huwelijk bereikt en nu moeten ze samen knokken om bij elkaar te willen blijven.

 

Niks geen klein geluk, maar groot verdriet dat opeens je leven beheerst. Dat je een plek moet geven. ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’, zoiets.

 

‘Ze slaan niemand over,’ zei mij oma altijd. Daarmee bedoelde ze dat iedereen in zijn leven met groot verdriet te maken krijgt. Maar sommige mensen krijgen het echt voor hun kiezen en dat is zo niet eerlijk. Het laat me maar niet los.  

 

Daarom geniet ik nog maar een beetje extra van mijn kleine geluk. Zomaar, omdat het in mijn schoot werd geworpen en ik blijkbaar toevallig op de goede plek zat om het te vangen.  

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit