Je gaat het jaar niet uit zonder de oudejaarsconference

 

 

Wim Kan deed de allereerste op de radio. Seth Gaaikema deed ‘m voor het eerst op tv…

 

 

Kijk jij ook ieder jaar uit naar de oudejaarsconference? Volgens de Dikke Van Dale is het een humoristische monoloog. Een Nederlandse traditie ook, deze cabaretvoorstelling die speciaal wordt gegeven op oudjaarsavond als afsluiting van het jaar.

 
Jarenlang deden Wim Kan en Seth Gaaikema het om en om. Tot er concurrentie kwam van Neerlands Hoop met Freek de Jonge en Bram Vermeulen, Lebbis en Jansen, Youp van ’t Hek, Javier Guzman, Guido Weijers en Martijn Koning.

 
Herman Finkers haalde in 2015 met zijn oudejaarsconference zelfs drie miljoen kijkers. Hij deed het live. Iets wat de meeste cabaretiers niet aandurven. Hij vond het niet eens zo ingewikkeld om de conference te schrijven, want je hebt tenslotte al een thema: het afgelopen jaar. Daar is veel over te vertellen.

 
In 2016 mocht Claudia de Breij het doen. Voor de allereerste keer werd er voor een vrouw gekozen. Ook Claudia deed het live en had meteen 3,4 miljoen kijkers en lovende recensies te pakken. You go girl! Superscherp was ze. Zelfs toen ze tijdens het item over het Nationaal Hitteplan een briefje in haar handen had waar de verkeerde tekst op stond. Improviseren maar!

 

 

Maar om nou te zeggen welke conference de laatste jaren de beste was, dat vind ik lastig. Want als het bijvoorbeeld gaat om politiek is het maar net of ze jouw kleur op de hak nemen of niet. En de ene cabaretier vind ik nu eenmaal niet zo grappig als de andere. Soms houden bedrijven ook hun hart vast. Weet je nog, in 1989 hielp Youp van ‘t Hek in een klap het alcoholvrijebiermerk Buckler om zeep.
 

 

 

Dit jaar staat Youp er weer met een terugblik op het afgelopen jaar. Voor de tiende keer. Helaas voor een vrijwel lege zaal vanwege corona. Ik ben benieuwd wat hij ervan weet te maken. Zoveel viel er niet te lachen dit jaar. Alhoewel… Ik weet niet of jij het programma Even Tot Hier laatst nog hebt gezien? Daar zong Youp zijn kerstkraker Flappie, maar dan omgedoopt tot Wappie. Dat belooft veel goeds.
 

 

 

Kijken dus, Youp van ’t Hek met de oudejaarsconference Een Korrel Zout op donderdag 31 december om 22:30 uur.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit