Je baby’tje buiten laten slapen? Wie doet dat nou?

Toen ik vorig jaar in december in Stockholm was, wist ik niet wat ik zag. Terwijl de vaders en moeders binnen lekker aan de koffie zaten, stonden de kinderwagens met hun baby’tjes erin buiten in de vrieskou. Zijn ze nou helemaal gek geworden, dacht ik. Nou nee hoor. Dat is daar heel normaal…

 

Maar hier in Nederland is het nog behoorlijk ongebruikelijk. Dat blijkt wel als een onbekende vrouw op 12 maart op haar Facebookpagina schrijft over een kinderdagverblijf in Ulvenhout. Als ze er toevallig langsloopt hoort ze een baby’tje huilen. ‘Toen ik ernaartoe liep kwam ik erachter dat aan de achterkant van het verblijf een soort konijnenhokken staan’, schrijft ze. ‘In een van de hokken lag een baby te krijsen. Buiten in de kou. Helemaal alleen bij een graad of negen. Mijn hart was gebroken.’
 
Deze mevrouw sprak van kindermishandeling en verwaarlozing en haar bericht leidde tot een heleboel boze reacties van mensen die het met haar eens waren. Wat ze niet wist is dat dit kindje in een zogenaamd babyhuisje lekker in de frisse lucht lag te slapen. Niks spannends aan de hand dus.  
 
De eigenaresse van het kinderdagverblijf legt uit dat zij ouders sinds een half jaar de extra service biedt om hun baby’s buiten te laten slapen, in afsluitbare babyhuisjes waar een babyfoon in zit. En de medewerkers kunnen die slapende kindjes van binnenuit heel goed in de gaten houden.
 
Nou, ik weet het zo net niet hoor. Ik denk dat het idee erachter heel mooi is. Maar ik vind het ook wel een gekke manier om met deze kindjes naar buiten te gaan. Wat denk jij? Zou je ze niet beter in de bolderkar mee kunnen nemen voor een boodschapje of een fijne wandeling in de frisse lucht? Het idee dat mijn eigen baby’tjes buiten in de kou in een kooitje zouden zitten, vind ik toch niet zo fijn. Of ben ik nu hartstikke ouderwets?

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit