Jawel, vanaf 1 juli houd je misschien geld over

 

Alles wordt duurder maar met deze 4 veranderingen die op 1 juli ingaan houd je misschien eindelijk weer eens geld over.

 

 

 

Het leven is voor iedereen duurder geworden. Of je nu afrekent in de supermarkt, bij de benzinepomp of op het terras, de prijzen stijgen overal. Gelukkig is er een aantal regelingen dat per 1 juli verandert waardoor je misschien aan het einde van de maand weer eens wat geld overhoudt.

 

De btw op energie wordt lager

Je schrikt je toch wezenloos als je je energienota ziet? Om de pijn van de enorme prijsstijging van energie een beetje te verzachten gaat de btw voorlopig tot aan het einde van dit jaar omlaag van 21 naar 9 procent. Deze regeling geldt voor stadsverwarming, stroom en gas. Bij een gemiddeld verbruik zou dat al zo’n 140 euro per jaar schelen. Let er wel op dat niet alle leveranciers dit lagere tarief meteen per 01 juli verrekenen, maar pas bij de eindafrekening van dit jaar.

 

De kinderbijslag gaat toch omhoog

Hoewel het kabinet het niet van plan was heeft men vanwege de hoge inflatie toch besloten om de kinderbijslag per 1 juli te verhogen. Deze wordt weliswaar uitgekeerd per 1 oktober maar dan komt er per kwartaal toch zo’n 20 euro per kind extra bij waardoor het bedrag dan varieert van 249 euro voor een kind tot en met vijf jaar tot 356 euro voor een kind tot achttien.

 

Voor kinderen tot 18 jaar wordt de bibliotheek gratis

Hoewel ze niet allemaal dol zijn op lezen is het wel handig als je kids lid zijn van de bieb. Al is het maar dat ze daar de boeken voor hun verplichte boekenlijst kunnen lenen, of om digitale informatie voor een werkstuk of spreekbeurt te vinden. Want de bieb is leuker dan je denkt en voortaan kost het lidmaatschap voor kinderen onder de 18 dus niets.

 

Je pensioenuitkering gaat eindelijk weer omhoog

Voor veel pensionado’s kan de vlag uit. Hoewel de uitkering achterblijft bij de inflatie verhoogt het ambtenarenfonds ABP het pensioen met 2,4 procent. Zo’n stijging is in jaren niet voorgekomen en als er een pensioenfonds over de dam is zullen de andere waarschijnlijk wel volgen.

 

Ik weet het, het gaat niet om megahoge bedragen. Maar alle beetje helpen, nietwaar?

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit