Ha lekker, ik ruik een mesthoop

 

Niet dat ik er de hele dag met m’n neus boven wil hangen, maar die lucht zorgde ervoor dat ik me hier meteen thuis voelde.

 

 

 

En met ‘hier’ bedoel ik hier bij mij thuis. Heeft natuurlijk te maken met m’n achtergrond. Als kind waren we bijna elk weekend bij opa op de boerderij. En naast opa woonden m’n neefjes. Ook op een boerderij. Een heel end verderop weer een andere tante, je raadt het al: op een boerderij. En er waren nog meer tantes en ooms in de buurt. Een dorp vol familie, midden in de Alblasserwaard. Nou was ik niet zo’n typisch boerderij-kind. Ik wilde altijd dat m’n jurk en schoenen schoon bleven, durfde geen slootje te springen, was vies van de varkenslucht en van koeienvlaaien, al stond ik er wel altijd geobsedeerd naar te kijken. Zo’n harde bovenkant, maar stap er maar eens in… M’n vader haalde met m’n moeder in hun verkeringstijd een grap uit. Ze gingen bokkie springen in het weiland en hij ging vlak voor een koeienvlaai staan. M’n moeder sprong er klets-klats-kledder middenin. Getverdegetver. Had mijn vriendje bij mij niet moeten doen.

 

Maar toch. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, als ik een mesthoop ruik, ruik ik vroeger. Het geluid en de geur van koeien op stal idem dito. Dus ben ik ook naast een mesthoop gaan wonen. Heerlijk. Laatst kreeg ik een kaart met een prachtige koeienfoto van een nicht en neef. Ik zat meteen weer in de Alblasserwaard-groove. Die kaart hadden ze van hun schoondochter Annemieke gekregen. Ik ging meteen even online zitten snuffelen en zo kwam ik erachter wat voor mooie dingen Annemieke Stuy maakt.

 

 

Nooit geweten. Je kan ook niet alles in de gaten houden. Annemieke is zo’n tien jaar geleden begonnen met fotografie: ‘Het liefst ga ik voor dag en dauw de polder in, mooi met de mist en de opkomende zon. Mijn koeienfoto was te zien in een make-over bij VTWonen-tv (‘Weer verliefd ook je huis’).

 

Die koeien in het groene gras is nou precies het beeld waar je altijd vrolijk van wordt als je weer thuis in Nederland komt, bijvoorbeeld terug van een verre reis. Ook die bruine boterham met kaas of hagelslag, en het schone opgeruimde gevoel dat hier hangt natuurlijk, maar dit beeld vertelt toch wel het echte Nederland-gevoel.

 

 

En tadaaaaaa! Omdat Annemieke zo’n lieverd is durfde ik haar best te vragen of ik zo’n koeien-‘schilderij’ van haar mag weggeven. Was ze meteen voor in. Tof. Van je familie moet je het maar hebben, toch? De foto die Annemieke weggeeft is op canvas, meet 120 x 40 cm en de waarde is 170 euro. Hij is er ook een maat kleiner, dan is hij 105 x 35 cm en kost hij 157 euro. Stel nou dat jij deze prachtfoto boven je bank, bed of nog op een andere leuke plek wilt hebben hangen, dan kan dat dus. Gewoon kopen bij Annemieke, maar je kunt ook een reactie achterlaten onder dit artikel op Facebook. Wie weet ben jij dan de gelukkige winnaar. Volgende week maandag maak ik bekend wie het geworden is.

 

Heel veel succes en geniet van ons mooie landje.

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska