Janny’s Big Fat Friday

 

Janny: Gezellig! Uit eten met een paar auteurs voordat we ons in het feestgedruis storten van het Boekenbal. Alleen deed het idee om naast Fajah lekker mijn brood in de olijfolie te dopen, me niet direct juichen.

 

Net als veel vrouwen zou ik natuurlijk wel een paar kilo’s minder willen wegen, maar ik eet gezond en gevarieerd. Ik maak geen probleem van mijn gewicht maar er zijn momenten waarop je er toch meer over nadenkt dan normaal. En vandaag is zo’n dag. Het is de dag van het Boekenbal. Nu gaat het niet om het boekenbal zelf of om de titel van de Boekenweek: verboden vruchten, maar om een telefoontje van mijn uitgever. Zij belde met de vraag of ik het gezellig zou vinden om voor die tijd met nog een aantal auteurs uit eten te gaan. ‘Ja,’ voegde ze eraan toe, ‘Fajah is er ook.’ En toen kreeg die uitnodiging ineens een andere lading. Nou heb ik absoluut niks tegen Fajah Lourens. Integendeel. Ik ken haar niet persoonlijk en geloof zeker dat ze haar hart op de goede plek heeft zitten. Maar het idee om naast haar met een glas wijn lekker mijn brood in olijfolie te dopen, deed me niet direct juichen. Evenmin als de gedachte om naast haar strakke killerbody op de rode loper te staan.

Ik zal de eerste zijn die zegt dat we bewuster moeten eten, ik voer al jarenlang een strijd tegen kant-en-klaarmaaltijden en stel regelmatig dat gevarieerd, vers en doe maar gewoon de beste optie is. Niet aan elke impuls toegeven. Wat meer groente, wat minder vlees. 80% bewust en dan mag er ruimte zijn voor 20% genieten. Ik geloof niet in uithongeren. Het hebben van ondergewicht is minstens zo slecht als het hebben van overgewicht. Minder eten moeten we zeker. Maar de verheerlijking van een ‘killerbody’ vind ik een gevaarlijke ontwikkeling. De obsessie om uitsluitend met jezelf en je strakke lijf bezig te zijn ligt op de loer. Uren per dag sporten en een Spartaanse levensstijl, is dat nou echt het ultieme? Misschien geniet ik meer dan gemiddeld van eten en delen rond de eettafel, maar ik hoop oprecht dat ik mijn kinderen en kleinkinderen een positief gevoel over bewust en eerlijk eten, het nut van delen heb kunnen meegeven. Balans tussen inspanning en rust, genieten van wat de aarde oplevert. Lieve Fajah, zullen we het daar vanavond eens over hebben?  Dan laat ik jou ruim voorgaan op de rode loper.

Janny

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke maandag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.

witte-balk-met-bol-janny