Janny wil toasten op alle vrouwen

 

Want wij vrouwen moeten achter vrouwen staan. Elkaar niet bekritiseren maar stimuleren

 

Afgelopen week was de perspresentatie voor de verkiezing van de Wijnvrouw van het jaar. Ik weet het, sommigen worden moe van alle verkiezingen, maar dit is er één waar ik volledig achter sta. Waarom? Omdat er nog steeds neerbuigend gedaan wordt over vrouwen in sommige vakken. En de wijnbusiness is er zo eentje. Die wordt voor een groot deel bepaald door mannen. Niet dat ik iets tegen mannen heb, maar ik ben in alle opzichten voor gelijke kansen. En het lijkt er sterk op dat vrouwen het moeilijker hebben dan mannen om naar de top door te dringen. Een stimuleringsprijs wat mij betreft. Maar er speelt nog iets waar wij als vrouwen niet omheen kunnen.  Tachtig procent van alle in de supermarkt gekochte wijn wordt door vrouwen gekocht. Laat dat maar eens tot je doordringen. Tel daarbij op dat vrouwen een andere geur-bibliotheek in hun hersenen hebben, anders proeven en andere voorkeuren hebben als het om wijn gaat, dan is het toch meer dan logisch dat we vrouwen nodig hebben die dat begrijpen en uit kunnen leggen. Die zich bezighouden met het uitleggen van wijn, er over schrijven, inkopen, voorlichting geven of wijnmaken?

 

 

Nou dat bedoel ik dus. Als we willen leren, hebben we mensen nodig die ons leren proeven, herkennen, die ons begrijpen, onze taal spreken. En dat rechtvaardigt zo’n prijs. Het is niet een prijs waar een aantal mensen in achterkamertjes over beslissen maar waarin jij zelf ook mee kunt stemmen. Dit is de link . Daar kun je alles lezen over de prijs en de fantastische achtergrond van de vrouwen van wie ook ik veel geleerd heb. Want wees nooit bang om toe te geven dat je van anderen leert. Ik doe het elke dag weer en ik hou van sterke vrouwen, die hun mannetje staan. Net als onze Franska. Hoeveel saaier zou het leven zonder haar zijn. Of neem Hanneke die mijn management doet. Ik zou me geen raad zonder haar weten, niet kunnen doen wat ik nu doe, zonder haar achter me. Ik heb bewondering voor vrouwen als Barbara Verbeek (wijntheater), die het initiatief voor de prijs nam. Clarissa Slingerland (miss publicity) die direct bijsprong. Wij vrouwen moeten achter vrouwen staan. Elkaar niet bekritiseren maar stimuleren.

 

 

De perspresentatie was in restaurant Blue Pepper in Amsterdam. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet kende, maar dat ligt eerder aan mij dan aan het restaurant. Top-adres en je begrijpt: een sterke vrouw op de achtergrond. Bescheiden, lief, vol passie en kennis en oh wat een kracht. Ik keek naar haar tijdens de presentatie, elegant, fier op de achtergrond en probeerde haar leeftijd te raden. Achter in de vijftig schatte ik en mijn mond viel open toen ze vertelde zevenenzeventig te zijn. Iemand die nog altijd vol passie in de keuken staat. Een man zou waarschijnlijk van de daken geschreeuwd hebben dat hij tot in New York geroemd werd, zij niet.

 

Daarom ladies. Ik toast op alle vrouwen, met een glas champagne. Een champagne met een vrouw op het etiket. Het is de champagne Ayala die dit wijnvrouweninitiatief een warm hart toedraagt en sponsort: Peter van Houtert. Want ja, ook achter sterke vrouwen is een sterke man meer dan nodig!

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden