Janny is verslaafd

 

Ik heb een verslaving. Een ernstige kookboekenverslaving. 

 

 

Ik kan niet zonder: wil telkens weer nieuwe en kan geen afstand van mijn oude doen. Ik heb er duizenden. Groot, klein, dik, dun, met alleen tekst of met veel foto’s en van antiek tot de allernieuwste exemplaren. Boekenkasten vol. 

 

Aan mijn verzameling kun je goed zien wat er de afgelopen 40 jaar aan trends voorbijgekomen is. De bistro-keuken, nouvelle cuisine, Mexicaanse, Italiaanse, Chinese, Japanse of Vietnamese keuken. Veel vlees of geen vlees, fonduen, grillen, stomen, fast- en slowfood. Het is bijna niet voor te stellen dat rucola en kiwi nog niet eens zo heel lang geleden als ‘nieuw’ geïntroduceerd werden. Op het bord maakten simpele scheppen plaats voor geometrische rijen, daarna torentjes, stapeltjes en inmiddels mini-tuintjes. 

 

Er zijn meer dan genoeg kookboeken die heerlijk zijn om uit te koken en die alle nieuwe trends volgen. Jamie Oliver vernieuwt zichzelf iedere keer weer, net als Donna Hay. Ook good old Delia Smith heeft een aantal geweldige klassiekers op haar naam staan. Als we naar onze huidige Nederlandse auteurs kijken en je wilt bijvoorbeeld iets meer van de Arabische keuken weten, dan zijn de boeken van Nadia Zerouali en Merijn Tol geweldig. Het boek ‘Leafs’ van Carola de Kanter is onlangs genomineerd als beste Nederlandse  vegetarisch kookboek en strijdt dit jaar om de internationale titel. Wie wil leren bakken raad ik de bakboeken van Rutger van de Broek aan. Talent genoeg dus

 

Maar welke klassieke titels zijn een must in je kast en keuken en horen bij mijn favorieten?

 

Wannée

100 jaar oud is dit boek van de Amsterdamse huishoudschool dat een paar maanden geleden opnieuw herzien en aangepast is. Dit moet gewoon in elke keuken te vinden zijn: om snel even een klassieker te maken, om op te zoeken hoe het ook alweer met dat toetje uit je jeugd zat of hoe je een basis stoofgerecht of ovenschotel moet maken.

 

En ja, ik weet het. Er is ook die concurrent. Het nieuwe Haagse kookboek geschreven door een lerares van de Haagse huishoudschool. Mag natuurlijk ook, maar ik koester de Wannée.

 

Marcella Hazan De klassieke Italiaanse keuken

Een meesterwerk. Simpel en compleet. Alles wat je wilt weten over de authentieke Italiaanse keuken, is hierin terug te vinden. Van sauzen en frittata tot risotto en verse pasta. Het devies van de in Italië geboren Marcella aan haar latere Amerikaanse landgenoten: kook met je hart en niet met je hoofd.

 

En op korte afstand is er het boek De zilveren lepel dat ook al generaties aan elkaar wordt doorgegeven.

 

Julia Child De kunst van het koken

Julia Child’s man werd na de oorlog in Parijs gestationeerd. Julia volgde daar de beroemde kookschool ‘Le cordon Bleu’ en besloot haar opgedane kennis vast te leggen voor de Amerikaanse huisvrouw. 60 Jaar later is het boek nog steeds een bestseller, net als haar kookprogramma op tv en instant succes was. Wie van eetfilms houdt en hem nog niet gezien heeft, moet beslist de film ‘Julie en Julia’ zien en daarna verplicht de keuken in om direct met Julia’s recepten aan de slag te gaan.

 

 

Door Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.