Knuffels

 

Lisette: Iedereen vijf ‘hugs’ per dag. Wat zou het gezellig worden in de wereld.

 

‘Ik heb vijf knuffels per dag nodig,’ zei mijn kleindochter van acht die bij me logeerde. ‘Anders word ik dramatisch.’

‘Dramatisch’, dat kennen we van haar: ze kan zomaar ineens enorm verdrietig of opstandig worden. Als je haar maar genoeg omarmt, vasthoudt, onder haar voeten kriebelt en over haar ruggetje aait, is er niets aan de hand. Ik snap het natuurlijk, het is zelfs wetenschappelijk te verklaren: aanraking zorgt ervoor dat je lichaam oxytocine aanmaakt, en dat is het ontspan-en-herstel hormoon, waardoor je hele systeem tot rust komt en je opgeruimd en gelukkig wordt.

Jaren geleden vertelde een achternicht van me die in San Francisco woont, dat ze mysterieuze zenuwpijnen had en de ene na de andere therapeut consulteerde, maar niemand kon haar helpen. Tot ze bij een therapeut kwam die haar elke keer als ze binnenkwam en als ze weer wegging een ‘great big Californian bear hug’ gaf, zoals ze dat noemde, een heerlijke berenknuffel. Haar pijnen verdwenen als sneeuw voor de zon. Sindsdien heb ik er meer over gelezen, onder andere een heel boek dat ik helaas heb uitgeleend, De oxytocine factor van een Zweedse hoogleraar, Kerstin Moberg. Een van de grappige feiten uit het boek die ik me herinner is: als de medewerkster van een bibliotheek iemand die een boek komt lenen aanraakt, bijvoorbeeld door een hand op zijn arm te leggen, dan is de kans dat het boek op tijd wordt teruggebracht driemaal zo groot.

 

Door die berenknuffel verdwenen al haar pijnen als sneeuw voor de zon

 

Je ziet op Facebook weleens een bericht over iemand die FREE HUGS staat aan te bieden. In het begin aarzelen de mensen maar na een poosje durven ze en het is een ontroerend gezicht.

‘O is het nu vijf knuffels?’ vroeg mijn dochter toen ik haar gniffelend vertelde van de vijf-knuffels-per-dag-behoefte van mijn kleindochter. ‘Een half jaar geleden was het één knuffel. Dat noemden we De Dagelijkse Knuffel.’

Vijf is beter, vonden we allebei. En ik ging erover fantaseren. Stel je voor dat heel veel mensen zo wijs werden als mijn kleindochter en zorgden dat ze voldoende oxytocine in hun bloed kregen.

Stel je voor dat we er een Beweging van maken, de Five-Hugs-A-Day beweging. (In het Engels klinkt het serieuzer en internationaler). We vertalen de wetenschappelijke literatuur in begrijpelijke artikelen en blogs en overtuigen iedereen van het nut van knuffels. We geven voorlichting op scholen en in ziekenhuizen. We drukken T-shirts met op de voorkant: Did you get your 5 hugs today?

Wat zou het gezellig worden in de wereld…

Waar wachten we eigenlijk op?

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl

witte-balk-met-bol-lisette