Hou je van Italiaanse films? Hier kun je gratis naartoe!

 

Annelies: Zin in een Italiaans avondje uit? Ga dan naar dit kleine maar geweldige festivalletje: vol Italiaanse films die nog niet eerder in Nederland vertoond zijn.

 

Ben je net zo gek op Italië als Franska en ik, maar ga je er deze zomer niet naartoe? Dan heb ik een tip. Want in het Italiaans Cultureel Instituut op Keizersgracht 564 in Amsterdam wordt het Festival Rai Cinema gehouden, met als ondertitel Un’estate al cinema, ‘een zomer in de bioscoop’. Tien Italiaanse films die niet eerder in Nederland zijn vertoond, met Engelse ondertiteling.

 

Ik was er kort geleden, toen de openingsfilm ‘Qualcosa di nuovo’ draaide. Tenminste, dat was de bedoeling. Maar die middag bleek bij het klaarzetten van de film dat er iets mis was – wat precies heb ik in het rumoer niet helemaal begrepen. In elk geval: die avond keken we niet naar ‘Qualcosa di nuovo’, maar naar ‘Un paese quasi perfetto’. Nu was ik ernaartoe gegaan zonder me van tevoren in de film te verdiepen, ik vond het gewoon een leuk initiatief, dus ach…

 

En ‘Un paese quasi perfetto’ bleek een heel lieve, grappige film. Het gaat over Pietramezzana, een typisch Italiaans dorpje in de Lucanische Dolomieten, dat moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Het heeft nog nauwelijks meer dan honderd inwoners, en het gros daarvan is werkloos. Er zijn plannen om een fabriek te openen, maar dan moet er wel een dokter in Pietramezzana wonen. Als een plastisch chirurg uit Milaan naar het dorp komt, halen de bewoners alles uit de kast om hem te laten blijven.

 

Benieuwd naar de andere films? Er zijn er deze zomer nog zeven te zien:

 

  • woensdag 26 juli – ‘Smetto quando voglio’ – Masterclass, regie Sydney Sibilia
  • vrijdag 28 juli – ‘Questi giorni’, regie Giuseppe Piccioni
  • vrijdag 4 augustus – ‘Al posto tuo’, regie Max Croci
  • vrijdag 11 augustus – ‘Qualcosa di nuovo’, regie Cristina Comencini
  • vrijdag 18 augustus – ‘La cena di Natale’, regie Marco Ponti
  • vrijdag 25 augustus – ‘La verità sta in cielo’, regie Roberto Faenza
  • vrijdag 1 september – ‘Fiore’, regie Claudio Giovannesi

 

De toegang tot de filmavonden van het Festival Rai Cinema is gratis. Meld je wel even aan via de website! Daar vind je ook meer informatie over de films.

 

 

 

Annelies Kooijman is freelance tekst- en eindredacteur en blogt op haar eigen website Parliamo italiano. Ze is helemaal gek op Italië sinds ze op haar achttiende een half jaartje in Florence woonde, voordat ze Italiaans ging studeren. Het eerste wat ze er altijd bestelt is spaghetti cacio e pepe.

Portretfoto: Lex van den Bosch