Is #KuToo het nieuwe #MeToo?

 

Wist je dat Japanse werkgevers hun vrouwelijk personeel kunnen verplichten om op de werkvloer op hakken te lopen? Nou, daar hebben deze dames dus geen zin meer in. Ze komen massaal in opstand.

 

En terecht. Wat een flauwekul. Via de hashtag #KuToo (geen wonder dat het lijkt op #MeToo) laten steeds meer Japanse vrouwen hun stem horen om de overheid ervan te overtuigen om de wet te veranderen. 

 

De 32-jarige Yumi Ishikawa wilde geen hakken meer dragen tijdens haar werk als receptioniste: ‘Het is moeilijk om op te lopen en mijn voeten doen pijn, en dat allemaal vanwege de etiquette.’ 

 

Toen ze dat op Twitter zette kreeg ze een stortvloed aan bijval van duizenden andere Japanse vrouwen die het met haar eens waren. En een nieuwe beweging was een feit. #KuToo staat voor een woordgrapje van het Japanse woord ‘kutsu’ (schoen) en ‘kutsuu’ dat ‘pijn’ betekent.

 

Nu zijn de Japanners niet zo sterk in gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Dat blijkt des te meer als de minister van Volksgezondheid laat weten dat hoge hakken ‘noodzakelijk en geschikt voor de werkvloer zijn’. Genderdiscriminatie van de bovenste plank dus.

 

Wat deze mannelijke minister blijkbaar vergeet is dat het dragen van hoge hakken pijnlijk is en blessures kan veroorzaken. Maar helaas zit er in Japan op korte termijn geen verandering in en moet Yumi toch weer op hakken naar haar werk.

 

Overigens gebeurt dit niet alleen in Japan. De Britse Nicola Thorp werd in 2016 door haar baas naar huis gestuurd omdat ze geen pumps droeg. Toen zij een petitie startte werd die wel 150 duizend keer getekend.  

 

 

En dat was nog niet alles. Julia Roberts liep tijdens het Filmfestival in Cannes, eveneens in 2016, doodleuk op blote voeten de rode loper op. Ze vertikte het om op hoge hakken te komen. Allemaal omdat het jaar daarvoor vrouwen de toegang tot het festival was ontzegd omdat ze geen pumps droegen. Pardon?!

 

Misschien is het een ideetje dat we mannen ieder jaar verplichten om een week lang op hakken naar hun werk te gaan? Ik ben benieuwd hoelang het duurt eer we dan van deze onzinnige regels af zijn en we geen #KuToo of #MeToo meer nodig hebben…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit