(Niet) handige tips

tineke

Neusspray helpt tegen aambeien. Écht, dat las ik laatst ergens!

 

Neusspray helpt tegen aambeien. Écht, dat las ik laatst ergens!

 

Maar wie checkt dat eigenlijk voordat het in de bladen mag? En wie vindt dat uit? Wie bedenkt nou bij het constateren van aambeien om er neusspray op te spuiten? En hoe dan? Stond de neusspray dan toevallig naast je toen je op het toilet zat? Of richtte je met je verstopte neus een keer verkeerd en kwam je er zó achter? Dat soort dingen fascineert mij enorm.

 

En ik weet wel dat onze oma’s ook al overal gekke oplossingen voor hadden, maar ook dáárbij vroeg ik me weleens af hoe ze dat dan hadden ontdekt.

 

Ik bedoel: wie zou nou ooit bedenken om een ui in het water te gooien voordat hij (of zij) aan het ramenlappen begon? Of om er daarná nog even met een oude krant overheen te gaan wrijven? Ik niet hoor! En ik weet wel dat de slimste uitvindingen per ongeluk worden ontdekt, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand per ongeluk een gevierendeelde ui in zijn emmertje liet vallen vlak voor het ramenlappen.

 

En ook kan ik me niet voorstellen dat niemand doorhad dat het eten van twee tenen knoflook niet zozeer tegen de verkoudheid zelf hielp, maar dat je daarmee gewoon mensen met het verkoudheidsvirus op afstand hield.

 

Kijk, dat rode wijn verdwijnt door er witte overheen te gooien; bij díe uitvinding kan ik me nog wel iets voorstellen. Dat is in een dronken bui, of op een heel druk feestje ontdekt. En dat je met babyolie de afzuigkap mooi schoon krijgt, dat is waarschijnlijk in diezelfde dronken bui uitgevonden. Maar ei in je haar om het glanzend te krijgen? Daarvoor moet er dus iemand geweest zijn die op een dag met een lekkere handdoek, een fijn stuk zeep, en twee rauwe eieren onder de douche ging! En dat is net zoiets raars als dat meiske van Jenner, uit de Kardashian family, die ooit uitvond dat je met het vacuüm zuigen van een borrelglaasje je lippen kon laten zwellen en die dure injecties dus achterwege kon laten. Dat ze daarna meteen naar de dokter moest, dat deed er even niet toe. En dat ze vergat om dat ook even te melden aan haar “volgers” dat vergeven we haar maar. Je bent ook een tuthola als je zoiets nadoet.

 

Maar dat je behang stofvrij kunt maken door er met de stofzuiger overheen te gaan, dat moet zijn uitgevonden door iemand die heel goed kon behangen. Bij mij lag namelijk het hele behang eraf, terwijl ik me tegelijkertijd stond af te vragen waarom ik eigenlijk mijn behang wilde afstoffen.

 

Niet alle tips zijn dus handig!

 

Zo lijkt de tip om je fiets schoon te maken met petroleum en olie, in plaats van met water, mij een vrij onzinnige tip. Je zou er roestvorming mee kunnen voorkomen, zeggen ze. Ja, zeker als je je fiets daarna binnenhoudt, denk ik dan. Want bij ons regent het namelijk nooit petroleum en olie, mopper ik als ik door een hoosbui moet.

 

Maar misschien woon ik op een andere planeet dan de mensen die zulke weetjes bedenken hoor. Dat kan! Sterker nog: soms weet ik het eigenlijk wel zeker.

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke