Is de magie voorbij voor Cirque du Soleil?

 

Ooit begonnen met twee Canadese straatartiesten was Cirque du Soleil na 25 jaar een zeer succesvolle en winstgevende onderneming. Maar die gouden tijden verbleken… 

 

Ben je er weleens geweest, in die prachtige tent van Cirque du Soleil? Ik weet nog dat ik er voor de allereerste keer zat. In 1996, op het Stadionplein in Amsterdam. Weken had ik gespaard voor een loeiduur kaartje, maar het was iedere cent waard. Alsof ik in een droom zat.

 

De show heette Saltimbanco, een waanzinnig vrolijk feest voor het oog. Ik wist gewoon niet waar ik kijken moest, had nog nooit zoiets gezien. Werkelijk overal gebeurde wat met acrobaten, zangers en dansers. De ene nog mooier dan de andere. En ook het decor was adembenemend. Wereldwijd hebben miljoenen mensen de afgelopen jaren genoten van de voorstellingen van dit bijzondere rondreizende circus. Maar de coronapandemie zorgt ook hier voor ellende.

 

Nu zag de organisatie door investeringen in nieuwe shows de schulden de afgelopen jaren al behoorlijk oplopen. En het feit dat we nu niet naar de voorstellingen kunnen vanwege de coronamaatregelen betekent misschien wel de nekslag. Het circus heeft inmiddels bescherming tegen schuldeisers aangevraagd om overeind te kunnen blijven.

 

Ik zou het echt zo jammer vinden als Cirque du Soleil op zou houden te bestaan. Ik ben echt dol op die compleet andere wereld waar ik ogen tekortkom.

 

Gelukkig staan er op YouTube een heleboel filmpjes van al hun shows. Ik droom nog even weg bij Saltimbanco uit 1996. Kumbalawé mana. Kumbalawé mana. Urulimé…

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit