Indonesisch koken in Italië

 

Naast de Italiaanse keuken ben ik al jaren een groot liefhebber van de Indonesische keuken en gek genoeg had ik tot nu toe nog geen kookboek kunnen vinden dat mij echt kon behagen.

 

Mijn kookkunst bestond wat dit betreft uit herinneringen aan gerechten die ik in Indonesische restaurants had geproefd of van vroeger, uit de tijd dat ik een Indonesisch vriendinnetje had en ik bij haar moeder in de pannen gluurde.  

 

Maar toen kwam dit jaar ‘De bijbel van de Indonesische Keuken’ uit van Maureen Tan en voor het eerst vond ik een kookboek dat mij uitnodigde om te lezen, nogmaals te lezen, om van te genieten, om van te proeven en dan om eruit te gaan koken. Wat een heerlijk kookboek. Maureen pakt je bij de hand en leidt je door haar boek. Eerst wat geschiedenis en dan een zeer uitgebreide uitleg over ingrediënten en keukengerei, gevolgd door tips en wat basisrecepten. En hierna voert ze je langs de bekendste eilanden met een heerlijke diversiteit aan smaken en geuren in veelal zelfs ook voor mij nog onbekende recepten. 

 

 

Na een hersenbloeding raakte Maureens moeder gedeeltelijk verlamd en kon ze niet meer koken. Terwijl Maureen en haar zussen het koken overnamen is hun moeder al haar recepten uit gaan werken op een oude typemachine. De meiden namen de taak in de keuken over en lieten hun moeder tussendoor steeds proeven. Ik zie het tafereel zo op mijn netvlies: moeder in de woonkamer die met haar rechter wijsvinger al haar recepten zit te tikken – links was ze namelijk verlamd – en de meiden die haar steeds komen vragen om te proeven. Maureen schrijft dat ze meestal werd teruggestuurd naar de keuken omdat er te weinig zout in een gerecht zat. Zo heeft zij leren koken en liggen de recepten van haar moeder ten grondslag aan deze overheerlijke kookbijbel.

Maureen heeft tien eilanden gekozen en vertelt per eiland meer over specifieke eetgewoontes en andere bijzonderheden. En omdat de hoofdstukken zijn ingedeeld naar eiland blijf je per hoofdstuk ook in een voor dat eiland bekende smaaksensatie en dat is prettig als je een paar gerechten bij elkaar wil koken. Zo neemt ze je met veel liefde voor de Indonesische keuken mee op reis langs de diverse keukens van Indonesië. Ik vind het een fijn overzichtelijk kookboek waar je zomaar een middag in kan verdwalen.

 

 

Mijn aannemer Fabrizio kent mijn grote voorliefde voor de Indonesische keuken en heeft daar zelf natuurlijk regelmatig van mogen proeven. Vorige week vroeg hij of ik in het najaar voor de circolò, het gemeenschapshuis in zijn dorp Castel dei Fiori, Indonesisch wil koken. Ik zei meteen ‘ja, wat een eer’, en ik ben zo benieuwd wat ze ervan vinden. Natuurlijk kook ik uit jouw boek, Maureen, en ik zal je later dit jaar vertellen wat de Italianen ervan vonden.

 

 

 

 

Door: Adje Middelbeek

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

Afbeelding van Adje Middelbeek