#Ikdoelief

 

Zoals onze premier al eerder zei, het was niet een kwestie van óf het ging gebeuren, maar wanneer. Gisteren was het dus daar. Een verschrikkelijke aanslag die het hele land op zijn kop zetten.

 

Ik zat gisteren, zoals zoveel anderen, de hele dag aan de buis gekluisterd. Volgde het nieuws op Twitter en hoopte op meer duidelijkheid via de radio. Natuurlijk probeerde ik mij niet gek te laten maken. Het 24 Oktoberplein, waar de ellende plaatsvond, ligt niet in Haarlem en dus voelde het een klein beetje verder weg. Tot het moment dat ik hoorde dat de mensen in Utrecht werd geadviseerd om binnen te blijven.

 

Die boodschap kwam behoorlijk bij me binnen. De situatie was nog veel grimmiger dan ik dacht. Want wat doe je dan? Je zal maar ergens in Utrecht staan en niet weten waar je in je paniek naar binnen kunt rennen. Of op school zitten en ’s middags niet met de trein naar huis kunnen. Gewoon zoals altijd op je werk zijn en niet weg kunnen om je kinderen van de BSO te halen. Blijkbaar gebeurt er dan toch iets met de mensen om je heen. Ze worden opeens betrokken.

 

Op sociale media verschenen allerlei berichten van mensen die anderen wilden helpen. Fief bood een lift aan van de Uithof naar Hilversum.

 

 

En als je wilde schuilen of Utrecht niet uit kon, dan mocht je bij Av komen schuilen.

 

 

Vorige week hadden we het nog over de campagne #doeslief. Om onze medelanders te wijzen op hufterig gedrag. Gisteren gebeurde er iets heel bijzonders. Blijkbaar zijn we lief als het echt nodig is. Stellen we ons huis open om mensen in nood een veilig heenkomen te bieden. Rijden we een stukje om, om iemand naar huis te brengen die niet meer met het ov durft. En geven we op sociale media een heel groot compliment aan alle hulpdiensten, die gisteren superscherp en alert waren. Connor zei het in mooie woorden: ‘Wat een toppers. Dankbaar.’

 

 

Zie je wel, we kunnen het wel. Lief zijn.  

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit