‘Ik ben zo bang dat mijn  homoseksuele zoon niet  geaccepteerd wordt’

 

Melissa (46) heeft samen met Thijs (50) een zoon van 17, Jasper. Een jaar geleden kwam hij uit de kast.

 

‘Het was, gezien de signalen, allesbehalve een verrassing toen Jasper uit de kast kwam. En toch was ik in shock, heel raar. Oké, hij had nooit interesse gehad in meisjes en nooit had hij een vriendinnetje, maar eerlijk gezegd was het nooit in me opgekomen dat hij misschien op mannen zou vallen. Als hij vertelde over zijn vrienden en hun vriendinnetjes dacht ik wel: ‘Hé, waarom heb jij dat nou niet?’ Maar om te denken dat dit zou komen door zijn homoseksualiteit… Nee. Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten want nu zie ik alle signalen. Ik denk dat ik er destijds behoorlijk blind voor was.

 

Daarom was het dus toch een shock voor me. Even slikken. Thijs was daar makkelijker in dan ik, die had het blijkbaar wél zien aankomen. Tijdens een etentje in een restaurant vertelde Jasper ons zijn grote geheim. Waarschijnlijk had hij die openbare plek gekozen zodat er in ieder geval geen scène zou komen. Dat was helemaal niet nodig, want voor een scène hoefde hij bij Thijs en mij echt niet bang te zijn. Tranen werden wel gelaten, van beide kanten. Ik vond het zó erg voor hem dat hij hier jarenlang mee rondliep, zonder dat iemand het wist.

 

Natuurlijk zeiden Thijs en ik meteen dat het niks uitmaakt. Dat we van hem houden, zoals hij is. Het maakt ons niet uit op wie hij valt. Ook al was ik dan blind voor de signalen, het maakte mij oprecht niet uit. Man of vrouw, ik wil dat mijn zoon gelukkig is. En dat is hij. Hij lijkt wel een volledig ander persoon sinds zijn coming out bij ons. Onze band is veel beter geworden, we zien hem zóveel meer stralen en hij is veel opgewekter, veel meer in voor een grapje en heeft meer energie. Ik krijg telkens weer tranen in m’n ogen als ik eraan denk hoe lang hij dit voor zich heeft gehouden. Hoeveel stress en zorgen hem dat heeft bezorgd.

 

Het enige nadeel is dat die zorgen nu bij mij lijken aanbeland. Nachtenlang kan ik piekeren. Mij maakt het niet uit dat hij op mannen valt, maar anderen? Hoe moet dat als hij zijn eerste vriend krijgt en hand in hand op straat loopt en nare opmerkingen krijgt? Ik word al misselijk bij de gedachte dat dat zal gebeuren. Helaas lees je nog te veel over geweld tegen homoseksuelen, of misschien lees ik dat vooral omdat ik er onbewust naar op zoek ben. Ik maak me zoveel zorgen om Jasper en wat hem nog allemaal te wachten staat. Nederland lijkt zo’n tolerant land, maar in mijn pessimisme dat de laatste tijd de overhand neemt, zie ik dat niet meer zo.

 

Ik ben er gewoon van overtuigd dat zijn seksuele voorkeur zijn leven niet makkelijker zal maken. En dat vind ik verschrikkelijk. Als moeder wil ik hem het liefst beschermen tegen welke soort pijn dan ook, en ik merk dat ik sinds zijn coming out met vlagen té beschermend ben. ‘Doe je wel voorzichtig?’, wanneer hij uitgaat met vrienden. ‘Laat je niet in met verkeerde mensen hè!’ Nu hij op Grindr zit (een dating-app voor homoseksuelen) is het alleen maar erger geworden. Of hij kan laten weten dat hij oké is, het liefst ieder uur. Jasper wordt er kriegel van en zegt dat ik hem moet laten — en dat wíl ik ook, maar het lukt niet. Onze band is juist zo sterk sinds zijn coming out en ik ben bang dat ik het met mijn overbezorgdheid verpest. Ik moet hem loslaten en alles zelf laten ontdekken, maar ik weet niet hoe.’