Even het nieuws door­nemen

 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, beste lezers: als je denkt dat je over een jaar gewoon weer naar een restaurant kunt gaan, even op vakantie of je kind weer zoals vroeger naar school kunt brengen, heb je het zo goed als zeker mis.

 

Corona gaat ons leven nog heel lang beheersen. Zolang er geen vaccin is – en dat duurt vast nog wel even – zal er geen sprake zijn van grote feesten, gevulde stadions, festivals of andere grote bijeenkomsten.

 

  • Carnaval 2021? Volkomen onwaarschijnlijk. Café- of restaurantbezoek over een half jaar? Vast wel, maar met anderhalve-metergezelligheid.
  • Openbaar vervoer? Een heel moeilijke puzzel, maar zeker geen volle treinen of metro’s. 
  • Tot er een vaccin is: overal en altijd anderhalve meter afstand bewaren.

 

Dat één vleermuis in Wuhan deze ellende heeft veroorzaakt, is eigenlijk onvoorstelbaar.

 

The continuing story of Donald J. Trump

Deze week:

Meteen na het officiële advies in het openbaar een mondkapje te dragen, gaf Trump een persconferentie zonder kapje. Hij vond zo’n ding geen gezicht, zei hij.

 

Trump twitterde dat hij trots was op de hoge kijkcijfers van zijn persbriefings, helemaal trots dat hij een aantal populaire amusementsprogramma’s had verslagen.

 

Alsof Rutte zou twitteren dat hij trots was dat hij – samen met de doventolk natuurlijk – betere kijkcijfers had dan Boer Zoekt Vrouw.

 

Je kunt wel elke keer je schouders ophalen over die rare Trump, maar het is the leader of the free world, for cryin’ out loud. (Moest er even uit, heb het in het Engels gedaan, wordt er misschien minder aanstoot aan genomen.)

 

Italië en Spanje zijn, zoals bekend, in Europa het ergst getroffen. Om je een idee te geven hoezeer artsen en verplegers echt helden zijn: in Italië zijn ruim 12.000 dokters besmet, waarvan er bijna 100 zijn overleden. Van het verplegend personeel in Italië is zelfs 10 procent besmet.

 

Gebeurde er in Nederland niets geks? Jazeker, maar gelukkig niet vanuit de regering. Een regering die zich in haar beleid baseert op wetenschappers is een verademing tussen al die dictators.

 

Jort Kelder wilde een groep kwetsbare ouderen met obesitas – zeker als ze nog roken ook – isoleren om zo de economie te redden. Waarom hij dat op de publieke omroep mocht vertellen, is mij nog steeds een raadsel. 

 

Denkfout 1: Het is lang niet alleen deze genoemde kwetsbare groep die ziek wordt, dat geldt voor veel meer lagen van de bevolking, vooral boven de 50. De sterfgevallen zitten wel in overgrote meerderheid bij deze groep, maar isoleren helpt dus in geen enkel opzicht. 

 

Vervolgens werd Jort Kelder ervan beticht euthanasie te willen plegen op deze kwetsbare groep ouderen. 

 

Denkfout 2: Euthanasie is slechts toegestaan bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Maar wel van de patiënt zelf, niet als Jort Kelder ondraaglijk lijdt onder de economische teruggang.

 

Thuiswerken

Natuurlijk wordt er telkens op de gevaren en de geneugten gewezen van met het hele gezin de hele dag thuis zijn. Straks meer geboortes, maar nu ook meer huiselijk geweld.

 

Marga Minco, de 100-jarige schrijfster van o.a. Het Bittere Kruid, zei al: ‘Liefde is wennen aan elkaar.’

 

In Naaldwijk was een bijzonder voorbeeld van hoe het mis kan gaan. Tijdens een videoles werd een docente – vol in beeld dus voor haar hele klas – mishandeld door haar man. Diens verweer dat hij bezig was met visueel onderwijs, vond de politie geen excuus.

 

En een persoonlijk bericht hierover: mijn vrouw werkt in het basisonderwijs, dat nu dus in het geheel digitaal en op afstand is. Wij zijn helaas getrouwd in gemeenschap van laptops. Daar heb ik nu veel spijt van.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.