Ik oefen in zuiniger leven

 

Want dat geld moet rollen, daar is het de tijd niet meer naar.

 

 

 

Ze noemt het zelf ‘conservatief’ zoals ze met geld omgaat. Ik vind deze vriendin vooral bewust en bedachtzaam wat dit aangaat. En eerlijk gezegd kan ik daar echt wel wat van leren. Want leven volgens het credo dat geld moet rollen, zoals ik altijd deed, daar is het de tijd niet meer naar. Ik maak me inmiddels namelijk wel wat zorgen hier en daar met boodschappen die maar duurder en duurder worden, stookkosten die door het dak gaan en benzine die niet meer te betalen is. En zoals dat altijd gaat, gingen uitgerekend nu eerst de wasdroger, toen de stofzuiger en tot slot de vaatwasser naar de knoppen en stond ik vorige week opeens pats boem stil met mijn auto die inmiddels is weggesleept en waarvoor een reparatie is ingepland waarvoor ik toch echt even diep in de buidel moet tasten.

 

Die auto was de druppel, denk ik maar. Want ik vind opeens dat het geld even helemaal niet meer moet rollen, maar dat ik het lekker moet gaan oppotten. Wat op de spaarrekening staat, blijft daar dus staan, dat om mee te beginnen. Niet meer naar kijken, niet denken dat ik met dat geld zou kunnen beleggen – want daar slaap ik vast alleen maar slecht van – en niet bedenken wat ik ermee zou doen als de wereld binnenkort zou vergaan.

 

Dan de abonnementen. Ik weet al niet meer precies hoe vaak ik de laatste jaren gedacht heb dat het toch maar vier euro per maand is of zo. Zelfs als dat maar tien keer zou zijn – wat het echt niet is omdat het veel en veel meer is – komen we toch aan veertig euro en dat keer twaalf maakt bijna vijfhonderd euro op jaarbasis. De eerste de beste zondag dat het regent ga ik ervoor zitten om de stofkam eens door de abonnementen te halen. En daarna dan niet denken dat ik mezelf iets leuks mag gunnen nu ik opeens zoveel bespaar, want het leven is al leuk genoeg zo.

 

En dan, tot slot, om een goede start te maken met net als mijn vriendin conservatiever, bewuster en bedachtzamer met geld om te leren gaan, ga ik eens een hele week niets uitgeven. Eten wat er gewoon in huis is, geen leuke drogisterijspullen aanschaffen, geen online aankopen en zeker geen creditcardbestedingen omdat die toch pas over een maand worden afgeschreven. Helemaal niets voor een hele week en daarna heel kalmpjes aan met het trekken van mijn knip.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans