Help, een man die over zijn gevoelens praat!

 

Ik wil rustig even genieten van een tosti op een terrasje. Maar word gedwongen mee te luisteren naar een hemeltergend gesprek van mijn buurman.

 

Het is zo’n ochtend waarop ik al vrij snel na het ontwaken denk: tosti. Dat heb ik soms. Niet om er dan vervolgens zelf een te maken, nee, hij moet ergens anders genuttigd worden. Met zorg bereid en de gesmolten kaas moet er aan de zijkanten uitkomen. Krantje erbij. Verse jus. Zo’n tosti.

 

Gelukkig maken ze die bij mij om de hoek. Het is nog vroeg, mooi weer en het terras is bijna leeg. Terwijl ik ga zitten, zie ik een beeldschone, afgetrainde Viking stralend naar de vrouw naast hem lachen. Oogverblindend witte tanden. Zijn arm rust losjes nonchalant op de rugleuning van haar stoel.

 

Wachtend op mijn tosti lukt het me niet om hun gesprek níet af te luisteren. ‘En dan merk ik dat ik het gewoon heel fijn vind om dat zo open tegen hem te kunnen zeggen.’ Wow, een man die over zijn gevoelens praat. Interessant. Zij mompelt iets wat ik niet kan verstaan. ‘Zo’n fysieke uitdaging heb ik steeds écht nodig, de inspanning doet iets met me, ik voel me er heel goed bij.’ Zij zegt niets. Ik gluur even opzij en zie dat hij haar hand inmiddels in de zijne heeft genomen. Op de een of andere manier wordt de aard van hun relatie me niet helemaal helder. Er is iets.

 

‘Ja, ik ben veel alleen, maar niet eenzaam. Nee, eenzaam ben ik niet, maar dus wel veel alleen.’ Ja, dat zei je net al, Jodocus, denk ik. Mijn hemel, ik ben hier niet gekomen om me te ergeren. Waar blijft mijn tosti? Zodra die wordt geserveerd, probeer ik me daar heel mindful op te concentreren. Maar hij gaat door. Over zichzelf. Luid en duidelijk overstemt hij mijn malende kaken. Goed geformuleerd traint hij zijn zelfbewustzijn op haar. Als een vrouw in de overgang die zichzelf in spiritueel opzicht helemáál teruggevonden heeft. Sorry dat ik het zo zeg.

 

‘Maar het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat het mijn persoonlijke groei en ontwikkeling in de weg staat.’ Dat is dubbelop, klojo. Zou dit over hun relatie gaan? Ik hoop toch zo van niet. Run, baby, run, wil ik tegen haar zeggen, als ik langs hun tafeltje loop om mijn tosti binnen af te rekenen. Eén ding weet ik zeker: als ik zo’n man had, zou ik aan één cursus anger management beslist niet genoeg hebben…

 

 

Door redactie Franska