‘Ik heb al het contact met mijn dochter verbroken’

 

 

 

Het kan natuurlijk dat je door alle coronaperikelen een mooi stuk op Franska.nl hebt gemist. Zoals deze. Hop op de bank dus, theetje erbij en even een momentje voor jezelf met één van van onze best gelezen artikelen.

 

 

 

 

Selma heeft twee kinderen met haar man Ewoud. Een zoon, Timo (35) en een dochter, Monique (37).

 

 

 

‘Timo is op zijn zeventiende uit de kast gekomen. Dat was voor zowel mij als Ewoud geen verrassing. We zagen het al van mijlenver aankomen, maar wilden hem niet onder druk zetten. Mocht hij uit de kast willen komen, dan moest dat wanneer hij er zelf klaar voor was. Natuurlijk hebben Ewoud en ik hem meteen gesteund. Sterker nog, voor ons veranderde er helemaal niets.

 

En voor Monique was dat in eerste instantie ook zo. Timo en zij waren altijd heel hecht en zij behandelde hem niet anders nadat hij uit de kast was gekomen. Niet dat we dat hadden verwacht hoor, maar het was heel fijn om te zien dat hun band alleen maar sterker werd en Timo echt volledig zichzelf kon zijn.

 

Een paar jaar geleden ging het mis. Monique heeft vaak geen geluk gehad in de liefde, wat ik heel vervelend voor haar vond. Je gunt je dochter natuurlijk de liefde waar zij naar verlangt. Maar ik had eigenlijk altijd wel het vertrouwen dat het wel goed zou komen en zij haar prins op het witte paard nog wel zou ontmoeten.

 
Nou, die heeft ze ontmoet… Wat haar betreft dan. Wat mij, Ewoud en Timo betreft is het een volledig verkeerde keuze. Wij wonen zelf nog in Utrecht, maar Monique is vijf jaar geleden naar Veenendaal verhuisd, waar zij Johan heeft leren kennen, nu ruim drie jaar geleden. Volgens haar was het liefde op het eerste gezicht en ze kon niet wachten tot wij hem ontmoetten.

 
De eerste ontmoeting verliep goed en het was een prima jongen. We hadden niet gelijk een klik met hem, maar dat was ook niet nodig — als Monique die maar had. Wat ons gelijk opviel is dat hij vol lof sprak over de kerk en dat het geloof ook heel belangrijk is voor hem. Ewoud en ik hebben allebei niets met het geloof, en zo hebben wij onze kinderen ook niet opgevoed, maar wij proberen zoveel mogelijk respect te hebben voor ieders religie.

 

Maar toen raakte Monique er ook van in de ban. Het begon met Johan vergezellen naar de kerk, maar al snel volgde ze bijbellessen om ‘bij te leren’ en deed ze steeds raardere uitspraken. Uitspraken waar wij niet van gediend waren. Ze rekende ons steeds meer af op ons gedrag, dat blijkbaar niet strookte met haar nieuwe geloof.

 

Wat ook niet strookte met haar nieuwe geloof was Timo’s geaardheid. Timo belde ons een half jaar geleden volledig overstuur op. Monique had gevraagd of ze mocht komen eten, want ze wilde wat met hem bespreken. Daar zocht Timo niet veel achter; hij had wel gemerkt dat het contact wat was verslechterd, maar wilde juist weer toenadering zoeken.

 

Maar tijdens het etentje ging het mis. Monique vertelde Timo dat zijn geaardheid tegen de natuur inging, dat zij het niet kon verkroppen dat hij ‘koos’ voor deze levensstijl en dat ze hem niet meer kan zien als hij besluit zijn leven niet te beteren.

 
Woest was hij, en mijn man en ik ook. Ik heb haar die dag erna, toen ik een beetje was bedaard, gebeld en gezegd dat wij niks meer met haar te maken hoeven te hebben tenzij zíj haar leven betert. Nu belt ze ons regelmatig huilend op dat ze ons zo mist en dat ze niet begrijpt hoe wij Timo’s leven goedkeuren maar dat we haar keuze voor het geloof niet accepteren. Ik heb haar niks meer te melden. Wat zij heeft gedaan is onacceptabel en tenzij zij afstand neemt van haar geloof, hoef ik haar nooit meer te spreken.’

 

Door: Selma

 

Dit afgelopen malle coronajaar groeide Franska.nl heel erg hard. We kregen er ontzettend veel nieuwe lezeressen bij en daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op. Voor al die nieuwe leukerds herhalen we de mooiste artikelen die we de afgelopen jaren voor de feestdagen schreven. Dit was er een van.