Huisdieren­handel

 

De coronatijd blijkt een ideale periode te zijn voor het aanschaffen van een huisdier. Iedereen wil er wel een gezellige viervoeter bij als huisgenootje.

 

Nu we toch massaal thuiswerken (en dat voorlopig nog wel even zo lijkt te blijven) worden we graag vergezeld door een harige huisgenoot. Dat is natuurlijk heel leuk en kan een goed plan zijn, maar bedenk van tevoren wel heel goed dat een huisdier levenslang tijd, liefde, zorg en aandacht vraagt. Niet alleen in coronatijd, nu ‘thuistijd’ niet langer schaars is, maar ook daarna, wanneer we weer wel van alles mogen en dus een stuk meer uithuizig zijn dan nu.

 

Verschillende dierenasiels en stichting Verhuisdieren slaan alarm. Het is blijkbaar huisdierenhoogseizoen. De medewerkers in de asiels doen hun uiterste best om de perfecte match te maken tussen huisdier en baasje, maar hebben al meerdere keren meegemaakt dat een adoptiekat na een week alweer werd doorverkocht op Marktplaats. Voor een veel hoger bedrag. En wie zegt dat al die lieve beestjes over een paar maanden, als de corona-rust verleden tijd is, niet massaal weer worden teruggebracht? Onder het mom ‘ja, toen leek het leuk, maar nu heb ik er toch echt geen tijd meer voor’.

 

Een rondje Marktplaats leert mij dat er heel veel kittens worden verkocht die te vroeg bij hun moeder worden weggehaald (of dat ook voor pups geldt weet ik niet). Ze verlaten veel te jong het nest, met alle gevolgen van dien. Acht weken is de norm, niet zes weken zoals je nu overal tegenkomt.

 

En dan heb ik het nog niet over de verschillende oproepjes op Marktplaats met de tekst: ‘Wie heeft mijn kat gekocht??’ Poezen worden blijkbaar gestolen op straat om aan de andere kant van het land te worden doorverkocht aan een nieuw baasje. Ik vind dit in- en intriest.

 

Dus hoe schattig zo’n klein babypoesje ook is, of die leuke kater die met een of ander smoesje ter overname wordt aangeboden, trap er niet in lieve mensen. Verdiep je goed in de herkomst van het beestje en kies alleen voor een huisdier als je er zijn of haar leventje lang de beste zorg voor kan en wil dragen. Een huisdier neem je er niet zomaar even bij. En een huisdier is ook zeker geen speelgoed.

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman