Houden van katten is goed voor je gezondheid

 

 

Ja jongens, eindelijk. Ein-de-lijk hoef ik me niet meer te schamen dat ik een cat lady ben.

 

 

 

Nou ja, écht schamen daarvoor deed ik nooit, maar ik heb toch het idee dat al mijn selfies met poezenvriendin Pebbles helemaal niet werden gewaardeerd wanneer ik ze deelde op de app. Flauw. En ondertussen wel gebombardeerd worden met allemaal foto’s van de kids van mijn vriendinnen. Zo werkt dat natuurlijk niet, en ik heb dus nu nog meer reden om die toestroom aan foto’s te gaan ver-tien-dubbelen. Het hebben (en houden) van een kat is hartstikke goed voor je gezondheid. HA. Wist ik allang natuurlijk.

 

En dat is om meerdere redenen zo. Sommige (oké, best veel) mensen vinden het een vies idee dat er een kat bij je in bed zou slapen. Nou, die mensen hebben het dus niet begrepen. Meerdere onderzoeken vanuit Engeland tonen namelijk aan dat mensen zelfs béter met een kat slapen dan met hun partner. Sterker nog, 41% gaf aan überhaupt beter te slapen mét hun kat dan wanneer ze alleen slapen. En een goede nachtrust draagt natuurlijk bij aan een happy life. Tot zover 1-0 voor de katten-eigenaren. 

 

Numero dos is dat wij katten-eigenaren minder last hebben van stress. Een kroel- of aaisessie kan enorm goed werken om je zen te krijgen. Ook kan het hebben van een kat om je heen bepaalde chemicaliën in je losmaken, waar je kalmer van wordt. En minder stress betekent minder kans op hartaandoeningen, wat betekent een betere gezondheid en (hopelijk) een langer leven. 2-0. BAM.

 

Laatste punt, de genadeslag. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer kinderen jonger dan een jaar veel in aanraking zijn met katten, ze minder snel allergieën krijgen. En niet alleen allergieën tegen huisdieren. Oh no, katten helpen ook tegen grasallergieën of bijvoorbeeld tegen een huismijt-allergie. Hartstikke goed je weerstaand én gezondheid dus. Dat maakt de eindstand 3-0 in het voordeel van de katten-eigenaren. I rest my case.

 

Mocht jij nou de extreme pech hebben allergisch te zijn voor katten: niet getreurd. Het kijken van kattenfilmpjes schijnt dus ook echt goed voor je gemoedsrust en algehele positieve gevoel te zijn. Dat was nou echt een onderzoek geweest waar ik aan mee had willen werken. Uren kattenfilmpjes kijken, in de naam der wetenschap.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer