Hoort een vrouw nou nog steeds achter het aanrecht?

 

Vroeger, toen we nog op kolen stookten, hoorde een vrouw thuis bij de kinderen. Blijkbaar is er anno 2020 nog niks veranderd.

 

Stomverbaasd las ik vanmorgen over een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij vergeleken twee generaties dertigers met elkaar. De ene groep was dertig in de jaren 80, de andere was dertig in 2010. Wat blijkt? Er is nog geen bal veranderd in de traditionele rolverdeling. 

 

De vrouwen die dus na 1980 zijn geboren hebben hogere opleidingen, werken vaker en hebben betere banen dan de dertigers uit de jaren 80. Maar toch vinden deze dertigers van nu, mannen én vrouwen, dat de zorgtaken thuis beter bij een vrouw passen. Zeker als er ook jonge kinderen in het gezin zijn.

 

Hoe is het mogelijk dat de dertigers van nu nog steeds denken als de dertigers van toen? De huidige dertiger is toch opgegroeid met het idee dat mannen en vrouwen gelijk zijn? Die slimme meid was toch op haar toekomst voorbereid?

 

Hun moeders zetten de eerste stappen op de steile carrièreladder terwijl hun vaders thuis misschien ook weleens een stofzuiger door het huis haalden. Zo maakten zij de weg vrij voor de dertigers van nu om werkelijk gelijkwaardig te zijn aan elkaar. Zowel in hun loopbaan als thuis hebben ze gelijke kansen en verantwoordelijkheden. Ik begrijp dus werkelijk he-le-maal niks van de uitkomst van dit onderzoek. 

 

Natuurlijk moet iedereen lekker zelf weten hoe de rolverdeling thuis is. Maar denken dat een vrouw beter kan zorgen dan een man vind ik zo verschrikkelijk ouderwetsch. Met sch ja.  Alsof de jaren vijftig nooit voorbij zijn gegaan.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit