Hongergevoel

 

 

Dit eten en drinken zorgt voor een knorrende maag.

 

 

 

Denk je je honger te kunnen stillen door even een appel te pakken als tussendoortje, heb je een half uur later weer trek. Lekker dan. Een appel is niet de enige boosdoener, dit eten en drinken zorgt voor een knorrende maag:

 

Appels

Ja, appels dus. In appels zitten verschillende stofjes zoals pectine, citroenzuur, amberzuur en mangaan die je stofwisseling stimuleren, waardoor je honger krijgt. Een halfuur nadat je een appel gegeten hebt, wil je weer eten. Stom. Wel gezond en lekker zo’n appeltje, dus blijf ze maar wel gewoon eten.

 

Kauwgom

Vaak nemen mensen kauwgom om even de honger te stillen, maar dat moet je dus juist niet doen. Kauwgom zorgt er namelijk voor dat je speeksel aanmaakt tijdens het kauwen. Hierdoor worden je hersenen gewaarschuwd dat er eten aankomt, wat er niet aankomt. Hongergevoel daardoor wel.

 

Fruitsapjes

Ze zijn heerlijk zoet, maar bevatten megaveel suiker. Na het drinken van een fruitsapje stijgt je bloedsuikerspiegel in no time waardoor je dus weer honger krijgt. Kies de volgende keer liever voor een stuk fruit of een zelfgemaakte smoothie.

 

Wit brood

Je kunt beter volkorenbrood eten dan wit brood. De koolhydraten in volkorenbrood zijn moeilijker af te breken, waardoor energie gelijkmatiger vrijkomt en dat hongerige gevoel veel minder snel terugkomt.

 

Fastfood

Bijna alle ingrediënten van fastfood wakkeren je eetlust aan. Verzadigde vetten zorgen voor een ontsteking in de darmen waardoor het lichaam stopt met het produceren van honger-stillende stofjes. Door de bakken zout in fastfood kun je uitgedroogd raken en de symptomen hiervan lijken op honger. Dat is dus de reden dat je maag ineens een bodemloze put lijkt bij de McDonald’s.

 

Alcohol

Dat je op je brakke dag het liefst patat (met extra mayo), bitterballen en vijf zakken M&M’s en Maltesers naar binnen schuift mag wel duidelijk zijn. Daar zit dus een reden achter: als je meer dan drie drankjes hebt gedronken, neemt het hormoon leptine – dat honger bestrijdt – met dertig procent af. Ook neemt het gehalte glycogeen af, waardoor je zin krijgt in koolhydraten. Veel koolhydraten.

 

 

donuts

 

 

 

 

Sushi

Je denkt wellicht dat je gezond bezig bent door de vis in sushi. Nou, nee. Eigenlijk is sushi meer rijst dan iets anders, aldus de Amerikaanse diëtiste Susan M. Kleiner. Een kleine rol staat al snel gelijk aan drie sneetjes wit brood, zie numero vier.

 

Pizza

De witte bloem, oliën, kaas en conserveermiddelen in die overheerlijke slappe diepvriespizza kunnen je bloedsuikerspiegel en ‘hongergebieden’ in je hersenen seintjes geven dat je honger hebt. Met als gevolg dat je na een uur weer in de koelkast staat te graaien. Als je zelf een pizza maakt van volkoren meel, veel groenten en een klein beetje kaas, heb je een grotere kans dat je de rest van de avond de bank niet meer af hoeft te komen voor een snack.

Door Redactie Favor Flav