Hoezo pasta? Bonen!

 

In de rest van Italië worden Toscanen voor de grap vaak mangia-fagioli genoemd. Bonen-eters. Niet voor niets, want op zo’n beetje op elke Toscaanse menukaart staat wel iets met bonen. Misschien dat mijn man het daarom helemaal niet zo erg vindt om er elke keer opnieuw naartoe te gaan. Hij is namelijk stiekem ook een Toscaan, want als ie de kans krijgt eet hij elke dag iets met bonen. Als ik voor z’n verjaardag kook, zorg ik in elk geval dat er ook iets met bonen op tafel komt. Een van de succesnummers is heel eenvoudig. Al moet je wel op tijd beginnen.  Minstens anderhalve dag van tevoren.

Komt ie:

 

Fagioli al tonno con cipolle

 

Dit heb je nodig

  • gedroogde witte bonen (liefst van die grote)
  • 2 blaadjes salie
  • 1 teen knoflook
  • 1 blikje tonijn in olie
  • 1 rode ui
  • lekkere extra vergine olijfolie
  • grof zeezout en versgemalen zwarte peper

 

Zo maak je het

  • De avond van tevoren zet je de bonen in ruim water te weken.
  • De volgende dag kook je ze op laag vuur met een teen knoflook en twee blaadjes salie
  • Kan best even duren voor ze gaar zijn, dus neem er de tijd voor. Ze moeten wel mooi heel blijven, dus laat ze niet stuk koken. Af laten koelen. Ze hoeven niet ijskoud te zijn, een beetje lauwwarm is wel lekker.
  • Daarna schep je ze met een schuimspaan uit het vocht op een grote platte schaal, peper en zout erover, grove stukken tonijn erop, mooie dunne rode uienringen, lekker wat extra vergine olijfolie en klaar is ie.

 

Buon appetito!

 

 

 Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.