Renee goes duurzaam

 

 

Renee: Als het om eten gaat, ben ik me best wel bewust van wat ik in mijn mond stop. En dan bedoel ik niet gezond of ongezond, maar ik let er goed op waar het vandaan komt en wat erin zit. Daar houdt het dan ook meteen op met mijn gevoel voor duurzaamheid, want ik moet bekennen dat ik rustig iedere week de supermarkt uitloop met sixpack petflesjes water.

 

Als het om spullen gaat, ben ik ontzettend kieskeurig, maar ook daarbij let ik helaas veel te weinig op de duurzaamheid van het product zelf. Tot ik er zojuist achter kwam dat deze Ikea-keuken gewoon gemaakt is van 100% gerecycled materiaal. En ook nog eens van al die plastic flesjes die ik weggooi. Ziet er leuk uit toch? De deurtjes zijn van volledig hergebruikt hout en afgewerkt met een laag gerecycled plastic. Het resultaat: mat-antraciet design voor een vriendelijke prijs. Niet verkeerd! Daarmee zijn deze keukenfrontjes een toonbeeld van Ikea’s Democratic Design. De collectie is vanaf nu verkrijgbaar. Klik hier voor een filmpje over het productieproces. Ze hebben trouwens ook nog milieuvriendelijke led-verlichting, een waterbesparende kraan, maar ook heel handig manieren om gewoon simpel je afval te scheiden. En nu ik toch duurzaam bezig ben, heb ik gelijk nog wat andere leuke webshops ontdekt die ook goed bezig zijn, hieronder de drie leukste.

 

1. Bij Waar is elk ontwerp gemaakt van milieuvriendelijke materialen of van de afdankertjes wordt iets nieuws moois gemaakt. Daarnaast krijgt elke maker ook nog eens een eerlijke kans! Goed bezig dus.

Boekenplank met leren banden, €79 Waar

 

2. Deze pareltjes worden gemaakt door Susan van Heumen. Ze combineert gebruikt de reststoffen (normaliter gebruikt voor meubelen van merken als Montis, Gelderland, Linteloo etc) en combineert deze stoffen en kleuren tot unieke exemplaren. Kussen 40x60cm €89 Kus-sen

 

3. Dit Nederlandse interieurmerk van de zusjes Eveline en Marianne Maat is opgericht omdat zij, net als ik, hard op zoek waren naar leuke èn duurzame woonitems. Hun gebreide plaids zijn gemaakt van gerecycled denim, in stoere en zachte stijl. Bamboe hanglamp €215 By Molle

 

Renee Bijlsma is chef bij Franska.nl en woont samen met Bas en poes Kees. Ze houdt van mooie dingen en is altijd op zoek naar de nieuwste trends op het gebied van lifestyle.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs