Hoezo bomen?

 

Vorige maand is er in Amsterdam een CityTree neergezet. ‘Een CityTree’ hoor ik je vragen? Yep. Het is een hééél groot blok van 3 meter breed en 4 meter hoog met allerlei verschillende soorten mos. En blijkbaar is het dus nét zo goed in luchtzuivering als 275 bomen. Nu vraag ik me wel af of dat echt zo is, en wil ik de statistieken wel even zien die het bewijzen. Maar wel een mooi idee, toch?

 

Deze ‘boom’ is in Berlijn door 4 jonge ondernemers van verschillende achtergronden (architectuur, informatica, tuinbouw en machinebouw) ontworpen en is afgelopen maand voor het eerst naar Nederland gekomen. Het doel is om met zo min mogelijk ruimte zoveel mogelijk vieze stadslucht te zuiveren. Met één zo’n blok bespaar je namelijk  99% van de ruimte die je voor 275 bomen nodig zou hebben. Best handig.

 

 

 

 

Maaaaaar, denk ik dan, een groot bos met allerlei hoge, kleine, dikke, dunne, volle, of juist lege bomen is toch veel, veel, veel mooier? Waar je in de zomer doorheen wandelt en het ruikt naar vers gemaaid gras. En in de herfst de blaadjes in honderdduizend verschillende kleuren langzaam naar beneden dwarrelen. Of in de winter zo mooi besneeuwd zijn, en in de lente weer alles in de jonge blaadjes, de vogeltjes zingen en het naar bloemetjes ruikt. 

 

Ja, geef mij maar een bos. En hé, zo’n blok mos kan dan als extra-tje in het midden van de stad staan. Als het ons bos maar niet afneemt. Dan vind ik alles goed.

 

 

 

Door Danique van Leeuwenstijn

 

 

Beeld; greencitysolutions