Hoeveel vrienden heb je nodig?

 

Hoeveel vrienden heb je nodig? De gemiddelde Nederlander spreekt persoonlijke dingen maar met twee of drie mensen, ruim een kwart van de mensen heeft maar één vertrouweling en dertien procent bespreekt met niemand haar persoonlijke leven. Dat betekent dus dat iemand met één goede vriendin al rijk bedeeld is.

 

Kleine kinderen hebben vaak lijstjes van wie hun BFF is, wie er op nummer twee en drie enzovoort staat. Natuurlijk heb ik zelf ook een ranking in mijn hoofd van vriendinnen die ik kan bellen als de hel losbreekt en vrouwen waarmee ik af en toe iets gezelligs onderneem.

 

Met verbazing luister ik altijd naar een kennis van me met een superdruk leven. Ze is een sociaal dier van jewelste. Naast een drukke baan, man en kinderen maakt ze tijd om koffie te drinken met schoolpleinmoeders, gaat ze lunchen met vriendinnen van de tennisclub en ook nog borrelen met collega’s. Alsof haar dag wel dertig uren heeft. Grappig genoeg vindt ze van zichzelf dat ze een einzelgänger is. Ze vindt het heerlijk om thuis alleen een beetje te keutelen. Juist om zich weer helemaal op te laden voor de drukte om haar heen.

 

Zo zie je maar, we zijn allemaal anders. Ik ben meer van de een-op-een-contacten. Kan eindeloos met een vriendin zitten praten of een dag op stap gaan. Maar ik vind het helemaal niet erg om daarna weer iets alleen te doen. Vind het zelfs ook best gezellig in mijn eentje.

 

Sommige vriendschappen veranderen in de loop van je leven. Misschien word je op een gegeven moment meer kennissen van elkaar of verdwijnt iemand helemaal uit het zicht. En soms sluit er ook weer een nieuwe vriendin in het rijtje aan. Hartstikke normaal hoor!

 

 

Gelukkig heb ik een paar vriendinnen die al een tijdje meegaan. Sommige zie ik regelmatig, andere twee keer per jaar. Maar we delen een verleden waar nog geen meneer en pubers in voorkomen en dat is ook wel heel speciaal. Vriendschappen die een leven lang meegaan zijn zeldzaam en daar moet je zuinig op zijn.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit