Hoe is het nu met… Yvonne van Gennip

 

In 1988 gebeurde er iets heel bijzonders tijdens de winterspelen in Calgary, Canada. Een piepjonge Yvonne van Gennip schaatste het ene wereldrecord na het andere. Hoe is het nu met haar? 

 

Ik zat ‘s nachts aan de buis geplakt om te zien of ze een gouden medaille zou winnen. Haar ijzersterke rondetijden maakten dat de Oost-Duitse dames, destijds oppermachtig in het wedstrijdschaatsen, het nakijken hadden. Yvonne schaatste zo verschrikkelijk hard dat ze het zelf nauwelijks kon geloven. Ze reed zomaar drie keer goud (1500, 3000 en 5000 meter) en ze een vestigde zelfs een nieuw wereldrecord op de 3 en de 5 kilometer.

 

Bij haar aankomst op Schiphol kwam er zoveel publiek op af dat de luchthaven totaal ontregeld was. De Haarlemse Grote Markt was afgeladen toen ze gehuldigd werd. Meer dan 40.000 mensen kwamen naar deze ideale schoondochter kijken. Daar stond ze dan met haar muts met ‘Goud hè’ erop geborduurd. (Een verwijzing naar de satirische hit van Henk Spaan en Harry Vermeegen. Zij droegen altijd een muts met de titel van hun hit, ‘Koud hè’.)

 

Yvonne nam zeven keer deel aan het WK Allround en werd twee keer derde. Tijdens de Spelen in Albertville kwam ze ten val in de tweede bocht van de 1500 meter. Dat was het einde van haar carrière. Ze had het graag anders gezien, maar het was niet anders.

 

Na het schaatsen werd het stil. Huub Snoep, haar voormalige jeugdcoach en journalist die haar biografie Winterkoninkje schreef, moest heel erg zijn best doen om haar mee te laten werken aan het boek. `Ik heb tien jaar nodig gehad haar zover te krijgen. Ze zag er het nut niet van in.’

 

Voor Yvonne voelde het als een bevrijding om niet meer dagelijks bezig te zijn met de vraag ‘hoe voelen mijn benen’ en ‘hoe laat moet ik naar bed’. Maar wat moest ze dan wel? Ze had op sportief gebied alles bereikt wat ze wilde.

 

 

Even overwoog ze serieus om het klooster in te gaan. Dat is er nooit van gekomen. Ze begon een broodjeszaak, maar ook dat was niet haar ding. Dit jaar wordt ze 56. Tegenwoordig werkt ze samen met de nieuwe generatie topschaatsers door haar kennis en ervaring met hen te delen via haar eigen Yvonne van Gennip Talentfonds.

 

Wie weet komt daar weer zo’n geweldige schaatser uit voort. Want drie gouden medailles halen op één Olympische Spelen, dat kan niet iedereen zeggen.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit