Hoe houd je het gezellig?

 

‘Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is de soort die het beste reageert op veranderingen.’

 

Dat is nog eens een binnenkomer, deze quote van Charles Darwin. Maar die vat in een klap samen hoe ik denk dat we met deze coronasituatie om moeten gaan. Anders gezegd: hoe houd je het thuis gezellig? Want daar zitten we dan. Bijna 24 uur per dag met z’n vieren vastgeketend aan huis. Zo af en toe gaat er een even de deur uit voor een boodschapje of een rondje op de fiets. Maar voor het overgrote deel zitten we min of meer op elkaars lip.

 

Tsja en hoe houd je het dan gezellig? Nou, door te doen alsof!

 

Ik doe maar net alsof ik wel de hele dag op de redactie ben. Maar ik zit dus de hele dag thuis achter een gesloten deur op mijn thuiswerkplek. Ga alleen even weg om te lunchen en de benen te strekken, maar verder is het voor mij business as usual. Aan het einde van de werkdag doe ik de deur open en loop ik naar beneden, zo mijn gezinsleven in.

 

Daar luister ik naar de verhalen van mijn kinderen, die nu ook niet zoveel meemaken. Ik aai de hond over zijn koppie en ga koken. In de keuken hoor ik hoe mijn man zijn werkdag is doorgekomen.

 

Precies zoals we dat altijd doen. Even samen de dag doornemen. Hij heeft weliswaar de hele dag min of meer naast mij gezeten, want in onze slaapkamer hebben we een extra werkplek ingericht. Maar we doen even net of dat niet zo is.

 

Zo hebben we elkaar nog wat te vertellen en heb ik niet het idee dat we te veel op elkaars lip zitten. Want ik ben bang dat we het nog wel even met elkaar uit moeten zingen. Ik maak er dus maar het beste van. Misschien word ik over een paar weken wel helemaal stapelgek van mijn gezin. Of zij van mij, dat kan ook natuurlijk.

 

We gaan het zien, in Huize Smit. Corona maakt dat we niet anders kunnen en zoals Darwin al zei: degene die zich het beste aanpast, zal het wel redden.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit