Betere ogen door chardonnay?

 

Lisette: Wat ik eerst met geen mogelijkheid kon lezen, lukte na één glas wijn ineens wel. En na het tweede glas, werd het nog gekker.

 

Laatst is me zoiets geks overkomen. We zaten op een fijn terras in Oudewater, een mooi stadje in het Groene Hart. Het terras was van een restaurant genaamd 3, ‘drie’ dus, waarschijnlijk omdat het adres Visbrug 3 is. Aan de overkant van de brug was een mooi oud gebouw met zo’n diepdonkergroen gelakte voordeur en op die voordeur stonden heel kleine letters onder elkaar, in een verticale streep. Ik kon ze met geen mogelijkheid lezen, hoewel ik het echt een tijdje probeerde. Mijn ogen worden oud, dacht ik.

 

Toen bestelde ik wijn. Of ik Chardonnay of Sauvignon wilde; ik zei naar waarheid dat ik er niet genoeg verstand van had. ‘Houdt u meer van fris en fruitig of van romig en vol?’ Romig en vol natuurlijk. Dus het werd Chardonnay, en ze liet de fles zien: Le Patapouf. Mooi etiket ook.

 

Het eten was geweldig en de wijn was verrukkelijk. Toen ik het glas bijna leeg had, keek ik nog eens naar de groengelakte deur aan de overkant. En ineens kon ik die piepkleine lettertjes prima lezen: ‘De Oude Waag. Advocatenkantoor.’

 

Raar hè? Het wordt nog raarder.

 

Ik nam nog een glas. Niet zo verstandig, want ik moest nog rijden, maar wie zei dat ook weer: ‘Als ik één glas op heb, ben ik een ander mens. En dat andere mens wil ook een glas wijn.’

 

Weer heerlijk.

 

Wachtend op de rekening had ik ineens een rare gedachte in mijn hoofd: dit krijgen we vast gratis. Onzin, dacht ik er meteen achteraan, natuurlijk betalen we gewoon. Nou kijk maar goed, zei het innerlijke stemmetje.

 

De rekening kwam en tegen mijn gewoonte bekeek ik hem aandachtig. En warempel: ze waren mijn tweede glas Patapouf en mijn man’s tweede pilsje vergeten. Ik heb het maar braaf gezegd.

 

Gek hè? Dat je helderder gaat zien van wijn in plaats van waziger? Misschien moet ik er maar veel mee oefenen…

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl

 

witte-balk-met-bol-lisette