Hoe BOOS kun je zijn?

 

Als je je zin niet krijgt, dan steek je de boel toch in de hens?!             

 

Eén brandje is pure pech. Twee keer kan toeval zijn. Maar nu, na vier keer, is het wel duidelijk dat iemand een boer in Werkhoven iets wil vertellen. Heb je de beelden gezien? Minder groot dan de branden in Californië, natuurlijk (af-schu-we-lijk!), maar ook bluh. Hevige vlammen in een stal. Koeien ’s nachts op stel en sprong naar buiten. Maar niet alle dames konden worden gered. Vannacht zijn maar liefst 50 koeien overleden.

 

De boer weet niet uit welke hoek deze bedreigingen komen. Dus hij gaat nu – met heel Nederland als publiek – zijn ‘vijanden’ na. Zo denkt hij dat het ‘wellicht’ met zijn geaardheid te maken heeft. In zijn streng christelijke omgeving wordt de recente coming out namelijk niet door iedereen geaccepteerd. Hem werd bijvoorbeeld toegeroepen dat hij anderen zou ‘besmetten met het homovirus’. Ik geloof werkelijk mijn oren niet. Denken mensen dat echt?! En daarnaast: ja, ik snap best dat zijn toenmalige vrouw het lastig had met zijn coming out. Maar als zelfs zij de situatie heeft geaccepteerd, ze woont nu met de kinderen in een ander huis op het erf, hoe haal je het dan in je hoofd om je met deze privésituatie te bemoeien? Hoezo moet iedereen leven volgens jouw norm?

 

Later in het interview zegt de boer dat er ook een zakelijk geschil aan de bedreigingen ten grondslag kan liggen. Een opgekochte stal met fipronilbesmetting, miljoenenclaim, verzekering … van dat soort rottige ruzies.
 

 

Maar whatever de reden ook is, ik vraag me af hoe boos je moet zijn om iemand zo te bedreigen. Hoe boos moet je zijn om een stal in brand te steken? Een stal met koeien, met nietsvermoedende lekker herkauwende dames, die geen drol (of vlaai) met die kwestie te maken hebben. Vlak naast de plek waar ook nog mensen wonen, de boer zelf, die inmiddels doodsbang is, natuurlijk. En in dat andere huis zijn eveneens doodsbange ex-vrouw en jonge kinderen …

 

Ik begrijp het niet, en ik wil het niet begrijpen.

 

Blijf met je pyromanenpootjes van andersmans bezittingen af. En al helemaal als er levende wezens bij betrokken zijn. Arme boer. Arme ex-vrouw en kinderen. Arme, arme koeien.

 

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.