Van je vriendinnen moet je het hebben

 

Het klinkt misschien wat cru, maar aan heel lieve vrienden heb je niet zoveel. Althans, niet op de lange termijn.

 

Want, wat blijkt? Je hebt het meeste aan een beetje onaardige vrienden. Die je weleens achter het behang wilt plakken, die ja. Vrienden die hard zijn, maar wel eerlijk. Volgens psychologen zijn veel mensen niet zozeer gemeen tegen hun vrienden om ze te kwetsen, maar juist om ze te helpen. Ze willen juist hun dierbaren behoeden voor eventuele fouten die ze maken. En dat zeggen ze hardop. ‘Doe het niet!’ Een verkeerde partner kiezen, teveel geld uitgeven aan een nieuw huis, een te simpele baan aannemen voor een te laag salaris… Vriendinnen kunnen soms best hard zijn, maar daar heb je wel wat aan.

 

Daarom besluiten veel mensen om soms iets gemeens te zeggen, waardoor iemand vast eventjes boos is, maar wat een vriendin in de toekomst wel kan helpen. Wat ons drijft is dus juist niet wreedheid, maar empathie. We bedoelen het goed. En dus ook die maatjes die jou weleens een sneer geven: ze menen het misschien wél, maar uiteindelijk, diep in hun hart, met de beste bedoelingen. Ook al doet een opmerking soms pijn, denk er maar goed over na dan, wat de achterliggende reden kan zijn dat iemand zo eerlijk tegen je is. 

 

Verban dit soort hardere mensen dus niet uit je leven: ze willen echt dat het beter met je gaat. Juist de vrienden die bij alles ‘ja’ knikken, daar heb je minder aan. Die zullen nooit zeggen wat je beter wel of niet kunt laten in het leven. Ook niet als het om levensgrote beslissingen gaat. Je gemeenste vrienden hebben het beste met je voor. Weet je dat ook weer, als je je eens beledigd voelt door een vriendin die eens ongevraagd haar mening verkondigt. En ach, zo mag je ook gewoon eens terugsnauwen – jij houdt ook veel van haar, toch?

 

 

Door redactie Franska.nl