Hierdoor loopt het op Schiphol weer in de soep

rijen schiphol fb

 

Als het effe kan wil je Schiphol de komende vakantieperiode mijden als je naar je vakantiebestemming wil vliegen. En dat komt allemaal hierdoor

 

 

Op Schiphol zijn er verschillende afhandelingsbedrijven die dagelijks de medewerkers inzetten om passagiers in te checken, te boarden in het vliegtuig, om de passagiersbrug aan te sluiten op het toestel, of om de koffers in het toestel te laden. Verantwoordelijk werk en een belangrijke radartjes om de boel op Schiphol gladjes te laten verlopen.

 

Maar daar zijn er veel te weinig van met alle chaos en irritatie tot gevolg. Er zijn vaak maar een paar balies open en de helft van de grondstewardessen doe jou moeten inchecken zijn eigenlijk stagiairs. Want omdat het de afhandelingsbedrijven maar niet lukt om genoeg nieuw ervaren personeel aan te nemen, worden de gaten in de roosters dagelijks opgevuld met tientallen onervaren stagiairs. En die moeten wanneer het ontiegelijk druk is, zoals nu in de voorjaarsvakantie, opeens zonder begeleiding werken tussen al die duizenden geïrriteerde mensen die voor de balie staan te wachten. Dan zou je zelf toch ook gillend wegrennen? Ik vind het gewoon zielig voor deze piepjonge medewerkers. Ze worden eindverantwoordelijk gemaakt voor een vlucht terwijl ze nog op school zitten en via deze stage onder begeleiding werkervaring zouden opdoen.

 

 

Maar deze begeleiding is ver te zoeken en de stagiairs worden dus aan hun lot overgelaten met alle gevolgen van dien. Vakbond FNV meldde aan NH Nieuws ‘Dat de stagiairs zonder begeleiding aan hun lot worden overgelaten. Ze moeten zelfstandig werkzaamheden uitvoeren die een risico kunnen vormen voor de vliegveiligheid, zoals het aansluiten van passagiersbruggen en het laden van koffers in het ruim van het verkeerde vliegtuig.’  Dat is belangrijker dan je denkt, want als een toestel verkeerd beladen is kan dat fatale gevolgen hebben omdat het gewicht dan verkeerd over het vliegtuig verdeeld is. Hierdoor moest een vliegtuig van TIU vorige week zelfs terugkeren op Schiphol omdat de staart bij het opstijgen de startbaan had geraakt. Of het gaat mis tijdens het boarden waardoor passagiers op de verkeerde vlucht instappen. En dan moeten die weer uit dat toestel worden gehaald waardoor de vlucht vertraagd raakt. 

 

Ik heb nu al stress van het idee dat ik de komende zomer weer die enorme hindernisbaan moet nemen om op mijn vakantiebestemming uit te komen, want dat het op Schiphol weer in de soep zal lopen is een ding dat zeker is.

 

Bron: nhnieuws.nl

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit