Hier komen die vieze vliegende mieren dus vandaan

vliegende mieren

 

Ken je dat: zit je net op je balkon of in je tuin in het zonnetje met een fijn boek en een lekker koel drankje, zie je opeens overal vliegende mieren om je heen.

 

 

 

Normaal gesproken ben ik niet zo snel onder de indruk van insecten in mijn tuin. Zo blijf ik rustig zitten als een wesp het op mijn toetje heeft gemunt en weet ik dat ik muggen op afstand houd door ervoor te zorgen dat er geen stilstaand water in de bloempotten achterblijft zodat ze daar geen eitjes kunnen leggen. Maar zodra ik een zwerm vliegende mieren zie ren ik naar binnen, zo vies vind ik dat.

 

Want ze vliegen zo sloom en plakken werkelijk overal aan: op m’n boek, op m’n kleding, op m’n hoofd en huid, bleh! Ieder jaar is er zo’n dag dat ik dus binnen zit terwijl het buiten prima zomerweer is. Dat komt omdat deze zogenaamde wegmieren dan weten dat hun paartijd is begonnen. Een deel van de mannetjes wordt dan met vleugeltjes geboren zodat ze, heel bijzonder, hoog in de lucht kunnen paren met de jonge koninginnen.

 

‘Het zijn de mannetjesmieren die achter de koningin aan vliegen’, vertelt André van Loon, mierendeskundige van Naturalis en het EIS Kenniscentrum Insecten. ‘Ze zijn op een bruidsvlucht en proberen haar te bevruchten. Zeker als de temperaturen weer stijgen, nadat het langere tijd wat koeler is geweest, gaat deze soort vliegen. Het is volstrekt normaal voor deze tijd van het jaar. De wegmier hoort ook gewoon in Nederland thuis’, aldus Van Loon.

 

Het duurt ongeveer anderhalf uur voor zo’n nest helemaal leeg is, maar als je pech hebt zitten er meerdere mierennesten in dezelfde tuin en dan heb je dus, net als ik, de hele dag last van die hitsige mieren en hun bruidsvlucht. Als je nou erg veel overlast hebt dan kun je proberen om een deel van de mieren te doden door kokend water op het nest te gieten of door een lokdoos te plaatsen. Maar de koningin zit meestal veilig opgeborgen diep onder de grond en zorgt daar weer voor nieuwe mieren. Beter kun je dus maar een dagje binnen blijven en hopen op betere tijden.

 

Bron: Nu.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit