Hier ben je straks met meer dan drie honden niet meer welkom

 

 

Ga je graag met meer dan drie honden naar het bos? Dan mag je ze hier straks niet meer los laten lopen.

 

 

 

Vorige week schreef ik een stukkie over een stichting die via de rechter wil bewerkstelligen dat katten niet meer naar buiten mogen. Want ze jagen te veel vogeltjes de dood in. En nu, een week later, zijn de honden aan de beurt. 

 

Want als het aan Natuurmonumenten ligt mag je vanaf 2025 niet langer met meer dan drie loslopende honden door het losloopgebied dat zij in beheer hebben. Dat zou namelijk te intimiderend zijn voor andere bezoekers. 

 

Niet iedereen vindt een paar enthousiast rondrennende honden even leuk. Veel mensen vinden het maar niks als ze begroet en besnuffeld worden door een roedel. 

 

Nou heb ik zelf een hond, een kleintje, maar ik kan me dat ergens wel een beetje voorstellen. Want de hond blijft natuurlijk een jager. En zelfs als mijn ieniemini Takkie een spoor ruikt is ie niet meer te houden. Dus als een groepje honden achter een hert of zwijn aan zit kan dat voor sommige mensen best wel angstaanjagend zijn (om over dat hert of zwijn nog maar te zwijgen). Zeker als je op de fiets zit of lekker aan het hardlopen bent is het niet bepaald relaxed als Moos, Diesel, Teddy en Luna opeens tegelijk achter je aandraven. 

 

Bovendien vindt de vereniging dat zo’n roedel loslopende honden een te groot risico voor de natuur vormt, want herten, reeën, hazen en andere dieren slaan op de vlucht als ze merken dat er honden in de buurt zijn. En als ze niet snel genoeg zijn kunnen ze zelfs door deze jagende honden worden doodgebeten of in hun vlucht door auto’s worden aangereden. Toch zielig als de jongen van zo’n dier dan zonder moeder achterblijven in hun hol of op het nest. 

 

Dus ben je met maximaal drie loslopende honden in een gebied dat in beheer is van Natuurmonumenten, dan is er niks aan de hand. Is je groepje honden groter, dan zul je vanaf 1 januari 2025  een andere plek moeten zoeken om de benen te strekken. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit