De spanningen lopen hoog op…

 

Janny: Het begint echt heel spannend te worden in de HHB-tent. Wat een hoog niveau! Het mooiste vind ik het om te zien wat de bakkers kunnen bereiken, als ze eenmaal hun grenzen verleggen. Prachtig!

Ons zien klungelen in het bootje? Niks gespeeld hoor, we zaten echt te trutten haha. Het bruggetje was afgezet en we hadden natuurlijk gewoon om het eiland kunnen lopen naar het tentje; maar dit was wel zo geestig. En natuurlijk was het zwemvest niet echt nodig… hoewel, met mij weet je het nooit! Onderstaand filmpje is gemaakt door Monique, de visagiste (je weet wel van de bijnaam ‘vliegenstrip’ voor mij) die hem gewoon met haar telefoon heeft gemaakt. Je hoort duidelijk haar ingehouden lach. Niks is overgedaan of gespeeld. Kunnen jullie nog even meelachen.

 

Eén verkeerde gok en je moet misschien de tent verlaten

 

Maar jeetje, je zou er bijna door vergeten dat volgende week alweer de halve finale is. Het gaat echt veel te snel. Je ziet dat het niveau steeds hoger wordt, de opdrachten moeilijker. Maar ook dat als er één ding zeker is, dat het feit is dat er niks zeker is in deze serie. Soms vliegen bakkers zomaar uit de bocht en een ander keer doen ze je versteld staan. De spanningen lopen soms hoog op. Het is warm, de bakkers staan onder tijdsdruk én ze worden moe. Het zijn lange, lange dagen waarin een enkele steek laten vallen al het einde van de race kan betekenen. Eén verkeerde gok en je moet misschien de tent verlaten.

 

 

Je ziet in deze aflevering ook goed dat we niet alleen op de baksels letten maar ook op wat de bakkers dóén, hoe ze letterlijk en figuurlijk in de wedstrijd staan. Soms is een woord genoeg, een gebaar. Bij Ine zag ik haar complete paniek, hoewel een ander het misschien in eerste instantie versleten zou hebben voor overdreven doen. Maar dat hoort er ook bij. Dat we net iets verder kijken dan de baksels. En wat ik dan mooi vind is om te zien dat wanneer iemand zich herpakt, focust, vertrouwen heeft, hij of zij tot veel in staat is. Zichzelf en anderen versteld kan doen staan. Daar gaat het toch om? In positieve zin je grenzen verschuiven. Ook dat is HHB!

 

Fotografie: Roland Reinders en privébeeld. Filmpje gemaakt door: Monique Visscher 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van ‘Heel Holland Bakt’ en presentatrice van ‘Landinwaarts’, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters. De komende weken houdt Janny ons op de hoogte van het wel en wee in de tent van HHB.