Het zit erop voor Youp van ’t Hek

 

Maar vanavond kun je hem hier nog één keer zien.

 

 

You love him or you hate him. Dat is Youp van ‘t Hek in een notendop. Deze cabaretier weet al jaren zijn vinger op de zere plek te leggen en zijn eigen publiek er flink van langs te geven. Bekend voorbeeld is hoe hij tijdens zijn eindejaarsconference in 1989 eigenhandig het biermerk Buckler om zeep hielp. Van ’t Hek maakte zulke scherpe grappen over waarom een suffe kleinburgerlijke man zo’n sneu (en destijds uniek) alcoholvrij biertje zou willen drinken. Ik hoor het hem nog zeggen: ‘Buckler-drinkers, daar heb ik nou een hekel aan! Buckler-drinkers…’ Nu zat de zaal vol met dergelijke types die er zelf nog het hardst om moesten lachen, maar die durfden vervolgens niet meer met een Bucklertje in de hand gezien te worden en het bier verdween stilletjes uit de schappen van de winkels.    

 

Na jarenlang volle zalen is het doek gevallen. Youp vindt het na ruim vijftig jaar mooi geweest en heeft zin in het volgende hoofdstuk van zijn leven. Zijn laatste solovoorstelling De laatste ronde! is inmiddels door meer dan 300 duizend bezoekers gezien. Alleen niet door mij.

 

Want om Youp live te kunnen zien spelen bleek topsport. Kaartjes voor zijn voorstellingen waren steevast binnen de kortste keren uitverkocht en werden voor woekerprijzen doorverkocht, iets waar Van ’t Hek zich enorm over op kon winden. Voor die mazzelaars die het wel lukte om een plek in het theater te bemachtigen was het natuurlijk feest, maar als je pech had richtte hij zich met zijn scherpe grappen vol op jou, met een volle zaal achter zich die maar al te graag hard mee wilde lachen.

 

Zaterdagavond 1 juni is de voorstelling De laatste ronde! vanaf 20:28 uur te zien bij BNNVARA op NPO1. Gespeeld voor een razend enthousiast publiek in zijn geliefde Carré staat Van ‘t Hek nog een keer voor een volle zaal en zet hij op zijn Youps geen punt maar een feestelijk uitroepteken achter zijn carrière.

 

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit