Het vliegangst­festival

 

Dit is geen leuk, tijdens een potje Scrabble verzonnen woord. Het vliegangstfestival bestaat echt en aanstaande zondag kun je ernaartoe. 

 

Ik ben dol op vliegen. Althans, opstijgen en landen. Dat hele gedoe ertussenin vind ik niet altijd even fijn, want je moet maar op je stoel blijven zitten en wachten op je natje en je droogje. Maar goed, hoe erg is dat nou? Als je op de plaats van bestemming landt, ben je die hele reis ook zo weer vergeten. Toch?

 

Nou, dat geldt niet voor iedereen. Er zijn dus mensen die hartstikke bang zijn om te vliegen. Die helemaal niet onbezorgd op hun vliegtuigstoeltje zitten te wachten tot ze gaan. Ja, ze denken dat ze naar de haaien gaan, in plaats van naar een of andere leuke bestemming.

 

Het zijn er meer dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat ruim 30 procent van de westerse bevolking er last van heeft. Alleen al in Nederland gaat het om 3 miljoen mensen, dus je bent niet de enige als je niet zo goed durft.

 

Om er nu voor te zorgen dat je wat onbezorgder aan boord stapt organiseert het vliegangstinstituut Onbezorgd Vliegen op zondag 2 februari in het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp een heus Vliegangst Festival.

 

Er zijn piloten die je uitleg geven over hoe een vliegtuig werkt en wat de veiligheidseisen in de luchtvaart zijn. Psychologen leggen je uit wat je vliegangst nou eigenlijk is en wat je kunt doen om weer rustig te worden. En je mag stewardessen alles vragen over wat er allemaal aan boord gebeurt tijdens een vlucht.

 

Je kunt zelfs in een echte Boeing 747 gaan zitten om zo je angst in de ogen te kijken. Dit vliegtuig staat namelijk in de tuin van het hotel geparkeerd (geen grapje) en alleen al daarom is het festival een bezoekje waard. Mocht je dan nog steeds de bibbers hebben dan kun je in het café praten met lotgenoten die hun angst inmiddels hebben overwonnen.

 

Wie weet stap je dan straks eindelijk met een grote smile aan boord van een Boeing op weg naar een fijne vakantiebestemming!

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit