Het Tilburgse Textielmuseum

 

Ik woonde er jaren om de hoek, maar was er nog nooit geweest. Het werd dus hoog tijd voor een bezoekje aan het Tilburgse Textielmuseum.

 

 

Wat is dat een prachtig museum zeg. Gevestigd in een voormalige textielfabriek, dus alleen het gebouw is al een bezoekje waard. Ik was er voor een speciale tentoonstelling, The art of lace, over de geschiedenis van kant in kleding. Maar als je denkt dat je alleen maar kleding uit lang vervlogen tijden ziet heb je het mis.

 
Want op deze plek komen design, kunst, mode, erfgoed en innovatie allemaal samen. Er hangen prachtige stukken van Chanel, Jean Paul Gaultier, Schiapparelli en niet te vergeten onze eigen Iris van Herpen. Houd die naam in de gaten want haar hightech jurken gaan het helemaal maken.
 

 
Haar ‘kanten’ 3D-jurk is gemaakt van hout. Echt prachtig. En zo zijn er nog veertig andere nieuwe toepassingen van kant in haute couture te zien. In een speciale luistertour kom je er van alles over te weten.

 
Maar er is nog veel meer. Want in het TextielLab zie je hoe het maakproces van begin tot einde eruitziet. Je staat er dus met je neus bovenop. Van geruite theedoeken tot een design vloerkleed op maat, gemaakt door middel van enorme machines met computergestuurde technieken. Veel grote ontwerpers weten het Textielmuseum ook te vinden. Zo is de stof van een aantal door Jan Taminiau ontworpen jurken van Koningin Maxima in het TextielLab geweven.

 
Dus hop, naar Tilburg!
 

Meer informatie over het museum vind je hier

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit