Het probleem van het open Tikkie

 

Zoals er inmiddels een nieuw tijdperk BC is, Before Corona, is er wat mij betreft ook een BT-periode: Before Tikkie.

 

Want hoe irritant was het als je vroeger nog 7 euro 50 van iemand kreeg voor een gezamenlijk cadeautje? Je vroeg het een keer, toen nog eens. Ze zou het de volgende keer meenemen, echt en heus, en als je er dan nog eens om vroeg was je ineens een krenterige knakenpoetser. En dan liet je het maar voor wat het was. Maar irritant, dat was het.

 

Nu is daar het Tikkie. Hoe klein het bedrag ook, je kunt het zonder schaamte terughalen. En niemand heeft meer een excuus (portemonnee niet bij me, pin was gesloten, pas kwijt) om achter te blijven waar het het terugbetalen betreft.

 

Sinds een tijdje, misschien bestaat het al langer maar kende ik het nog niet, is daar het fenomeen van het ‘open Tikkie’. De zender stuurt een leeg Tikkie, aan jou om een acceptabel bedrag in te vullen.

 

Met mijn oppas vind ik dat een fijn fenomeen. A: omdat ik na een avond zwieren sowieso de tel kwijtraakte van het aantal uren dat ze aanwezig was geweest en wat was nou ook alweer het uurbedrag dat  we hadden afgesproken? En dus appt zij een open Tikkie zodat ik het de volgende dag nog eens rustig kan narekenen, en bovendien vind ik het leuk om het een beetje naar boven af te ronden. Gewoon, omdat ik blij met haar ben.

 

Maar het open Tikkie kan ook een lastig iets zijn. Vergelijkbaar met het envelopje bij een huwelijk. Wat stop je erin? En is het bedrag dat je invult voor de komma ook een beetje bepalend voor je rapportcijfer? Heb je goed ingeschat wat de kosten zo ongeveer geweest moeten zijn? Heb je het, ruimgevend als je bent, een beetje naar boven afgerond? Of heb je pijnlijk het plankje misgeslagen en staat er nu een kruisje achter je naam?

 

Daar had ik het laatst over met een vriendin die zich afvroeg of een open Tikkie nu een vloek of een zegen is. Ik besloot uit te blijven gaan van het goede. Een open Tikkie is gewoon goed bedoeld. Van de vrager en van de gever.

 

En als iemand je alleen beoordeelt op je geldelijke gift, dan is die persoon jouw vriendschap gewoon niet waard.

 

Zo.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach