Het lerarentekort bereikt een nieuw hoogtepunt

 

Zo beginnen basisscholen na de zomer met ruim duizend leraren te weinig.

 

Dat er in Nederland een groot lerarentekort is, dat weten we allemaal zo langzamerhand wel. Maar dat het zó erg was, dat had ik niet zien aankomen.

 

Zo zijn basisscholen nog opzoek naar 3500 nieuwe leraren voor het aankomende schooljaar. Een aantal van de 2400 openstaande vacatures wordt hopelijk snel gevuld, maar alsnog is de verwachting dat er 1400 leerkrachten te weinig zullen zijn als de scholen eind augustus weer beginnen. Als je dit vergelijkt met het jaar daarvoor: toen waren er ‘maar’ 1900 vacatures. Dit blijkt uit onderzoek onder een derde van de schoolbesturen dat sectororganisatie PO-Raad liet uitvoeren.

 

Dit is al belachelijk veel natuurlijk, maar nog lang niet het einde. Rinda den Besten, de voorzitter van de PO-Raad meldt: ‘Ik hoor echt dat sommige teams een derde van de plekken open hebben staan. En dan moet het dieptepunt van het lerarentekort nog komen.’

 

Maar wat nog veel erger is, is dat door dit lerarentekort grotere verschillen tussen basisscholen komen. Leraren kunnen kiezen uit zoveel vacatures en ze kiezen sneller voor de makkelijkere banen. Besten zegt dan ook: ‘We horen in de grotere steden dat leraren kiezen voor banen op de ‘makkelijkere’ scholen qua populatie. Dat is tragisch, want de kinderen die het hardst goede leraren nodig hebben, worden het zwaarst getroffen.’

 

Het lijkt er steeds meer op dat scholen noodgedwongen een vierdaagse schoolweek moeten inplannen. En dat is behoorlijk erg. Want hoe kunnen die scholen er nou voor zorgen dat de leerlingen net zo goed opgeleid worden als diegene die wel een vijfdaagse schoolweek hebben om alle stof te leren.

 

 

Het is en blijft een lastige kwestie. Hoe het dit komende jaar zal verlopen zullen we aan het eind van de vakantie pas weten. Maar het ziet ernaar uit dat het een jaar vol pleisters plakken wordt.

Bron: AD

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn