‘Ik hoef toch niet haar schulden over te nemen?’

 

 

Ingeborg en Debby zijn al ruim 25 jaar elkaars beste vriendinnen, maar nu Debby gescheiden is stelt ze haar vriendin een vraag waar Ingeborg onmogelijk ja op kan zeggen.

 

 

‘Buiten slaat de regen tegen de ramen. Ik zet de lege koffiebekers in de vaatwasser en kijk op mijn telefoon. Nog steeds geen app van mijn beste vriendin Debby. Tegen beter weten in hoop ik op een berichtje, terwijl ik weet dat ze misschien wel nooit meer contact met me op zal nemen.

 

Gisteren kwam ze om het weekend bij ons door te brengen, dat doet ze sinds haar scheiding wel vaker. Ze heeft moeite met de lege kamers in haar huis als de kinderen bij haar ex en zijn nieuwe vriendin zijn en bovendien heeft ze geen geld meer om iets leuks te doen. Sinds de scheiding zit ze met een enorme schuld van twintigduizend euro omdat haar ex zijn gokverslaving blijkbaar financierde met flitsleningen die hij tegen een woekerrente afsloot. Omdat ze in gemeenschap van goederen getrouwd waren, draait zij nu ook op voor zijn stomme fouten.

 

Het kon niet op toen ze nog samen waren. Dure vakanties, het huis werd compleet verbouwd en ingericht en voor haar stond er een nieuwe tweede auto voor de deur. Blijkbaar was Debby zo naïef dat ze haar ex jarenlang geloofde als hij zei dat hij een mooie bonus op zijn werk had verdiend. Pas toen hij werd ontslagen kwam de aap uit de mouw.

 

Maar in plaats van zijn schulden af te betalen zakte hij dieper weg in zijn verslaving en liepen de bedragen steeds hoger op. De spanning die dat met zich meebracht maakte hun huwelijk stuk en Debby bleef achter met een gebroken hart, drie jonge kinderen en een torenhoge schuld waar zij voor een deel ook aansprakelijk voor is.

 

De afgelopen maanden heb ik haar vaak uit de brand geholpen door een tas met boodschappen te betalen of een keer de energierekening voor te schieten. Uiteraard vroeg ik dan niet of ze die terug wilde betalen. Op mijn manier probeer ik haar een beetje te ondersteunen want haar leven is al ingewikkeld genoeg. Maar toen we gisteravond samen de hond uitlieten vroeg ze zomaar ineens of ik niet haar schuld over zou kunnen nemen die zij dan als een renteloze lening af zou kunnen betalen. Ik schrok van haar vraag en wist zo gauw niet wat ik moest zeggen. Toen ik geen antwoord gaf zei ze sarcastisch: ‘Ach, je weet hoe het is met vrienden en geld hè?!’ Alsof ze me daarmee klem wilde zetten, dat ik onze vriendschap uit moest betalen door haar schuld over te nemen. Geld dat ik gespaard heb door jarenlang hard te werken en niet uit te geven aan dure vakanties, designmeubelen en een luxe keuken. Een bedrag dat mijn man en ik willen gebruiken om de studie van onze kinderen deels te financieren. Ik probeerde haar uit te leggen waarom ik haar niet op die manier kon helpen maar het enige wat Debby kon zeggen was dat het eigenlijk de vraag was of ik haar wel wilde helpen.

 

Zwijgend liepen we naar huis en ik merkte aan haar dat ze heel erg geïrriteerd was dat ik niet het antwoord gaf waar ze blijkbaar op gerekend had. Dat maakt mij op mijn beurt heel boos want ik voelde me behoorlijk in de hoek gezet. Uiteindelijk is Debby kwaad naar huis gereden en blijft het stil van haar kant. Ik heb haar nog geprobeerd te bellen maar ze neemt niet op en ook mijn appjes blijven onbeantwoord.

 

Het gaat me aan het hart om te zien dat Debby het zo moeilijk heeft. Alleen kan het toch niet zo zijn dat ik haar schulden zomaar overneem? Deze financiële puinhoop heeft ze zelf samen met haar ex veroorzaakt en ik wil die niet oplossen. Dat dit dan onze jarenlange vriendschap kost doet me heel veel verdriet, maar blijkbaar vindt Debby geld veel belangrijker.’

 

Misschien heb je dit artikel al eerder gelezen op Franska.nl. We blijven groeien en willen deze mooie verhalen ook graag delen met onze nieuwe lezeressen.