Het kabinet op gympies

 

Het kabinet van Rutte ging de eerste dag na het reces meteen de hei op. Wat doe je daar dan, hoor ik je denken.

 

Eerst maar even de definitie van een heidag. Hier op de redactie zaten ze me een beetje lacherig aan te kijken. Hoezo naar de hei? Ze zijn toch net terug van vakantie? Een heidag dus. Ambtenarentaal voor een bijeenkomst voor leidinggevenden van een bedrijf op een externe, vaak afgelegen locatie waar men in alle rust vergaderingen, seminars, lezingen en trainingen kan organiseren*. 

 

De secretaresse van Rutte had het mooi geregeld allemaal. Of ze op tijd wilden verzamelen op deze prachtig lommerrijke locatie in Oisterwijk. Zouden ze met de trein zijn gekomen? Met één keer overstappen ben je vanaf Den Haag Centraal al gauw twee uur onderweg. Ver weg dus, zoals het hoort bij zo’n inspirerende bijeenkomst. 

 

Het zag er allemaal nogal ongemakkelijk uit, die heidag in gemakkelijke kleding. Alsof ze met z’n allen weer een beetje moesten wennen, zo de eerste dag na de vakantie op het schoolplein. Hup, naar buiten in je smart casual outfit. Zo’n pak is eigenlijk zo gek nog niet, zag je ze denken. Jasje met zonder dasje. Hoef je niet bij na te denken. Altijd goed.

 

Maar nu? Smart casual. Hmmm. Kun je alle kanten mee op. Mark Rutte droeg gewoon zijn gebruikelijke studentikoze look: een spijkerbroek en gympies, met een simpel blauw T-shirtje. Alsof -ie zijn neefje nog moest verhuizen naar zijn nieuwe kamer. Eric Wiebes had het beter begrepen: kraag omhoog, mooi lichtblauw hemd aan, kekke trui eroverheen.

 

Sommigen vonden het maar lastig. Stef Blok hield stug vast aan zijn degelijke veterschoenen. Mij krijg je niet zo gek, zal hij gedacht hebben. Keurige broek, net zo in de plooi als Blok himself. Zou die plooi nou ook na een potje voetballen blijven zitten?

 

Ankie Broekers-Knol was in stemmig zwart en op pumps. Terwijl dit een dag bij uitstek was om eens een lekker makkelijk schoen aan te trekken. Niks geen knellende pantykousjes, maar van die fijne badstof sokken. Of een slippertje, dat kan je onder tafel lekker uitschoppen. En maar wiebelen met die zomertenen, niemand die het ziet. Alleen ging ze dus met de hakken in het zand, letterlijk. 

 

Vandaag zat iedereen weer in pakkie deftig in de Tweede Kamer, verlangend naar die losse spijkerbroek en dat gekreukelde linnen hemd van gisteren. Heerlijk in alle rust vergaderd, daar in Oisterwijk. En alle plooien in de coalitie zijn weer gladgestreken. Dat dan weer wel. 

 

 

Bron: Wiktionary.org

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit