Het Jeugdjournaal, wie is er niet groot mee geworden?

 

 

Drie hoeraatjes voor het Jeugdjournaal. Vandaag bestaat het op de kop af 40 jaar.

 

 

En zeg nou zelf, wie is er niet groot mee geworden? Ik was elf toen het begon en ik keek iedere dag naar wat Leontien Ceulemans, Robert ten Brink of Marga van Praag te vertellen hadden over dingen die er in de wereld gebeurden. Van corona, Trump of klimaatverandering had ik nog nooit gehoord. In 1981 was Dries van Agt onze premier, werd Ronald Reagan de veertigste president van de VS en er werd een aanslag op de paus gepleegd. Nieuws in een notendop.
 

 

 

 
De kracht van het Jeugdjournaal is dat ze moeilijke dingen heel duidelijk uitleggen, maar de tere kinderzieltjes niet sparen als het nieuws ellendig is. Zo heb ik best vaak samen met mijn toen nog jonge kinderen naar grote narigheid in de wereld zitten kijken. Ik was altijd onder de indruk van de manier waarop rottig of ingewikkeld nieuws aan de kinderen werd gebracht.

 
Gelukkig gaat het in het Jeugdjournaal lang niet alleen om oorlog, verkiezingen of politiek, en dat maakt het ook zo leuk. Want ook de winnaar van het Junior Songfestival of de opening van de langste skilift ter wereld wordt besproken. Blij nieuws dus.

 
Veel presentatoren die bij het Jeugdjournaal begonnen, zoals Roos Moggré, Winfried Baijens en Welmoed Sijtsma, zie je later terug in het ‘grotemensenjournaal’ of in serieuze talkshows. Misschien lag het aan mij, maar ik dacht vaak dat Marga van Praag het nieuws net een beetje beter kon duiden. Want als je lastig nieuws aan een kind kunt uitleggen, dan snappen grote mensen het ook.

 
Een serieus journaal speciaal voor de jeugd wordt overigens lang niet overal gemaakt. Wereldmachten zoals China, Rusland en de Verenigde Staten hebben het niet. Toch best bijzonder dat het hier in Nederland al veertig jaar op de buis verschijnt, nietwaar? En wie is er niet groot mee geworden…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit