Het is juist goed nieuws als je vergeetachtig bent 

 

 

Afspraken vergeten, van koffiedates tot de tandarts (al is die laatste wat vaker met opzet), tijdens de middelbare school vergeten dat je het eerste uur al les had, je oma’s verjaardag met bijbehorend theekransje…

 

 

 

Alles vergeten. Waarom dan? Tja, sorry, kan er niks aan doen, ik ben hoogbegaafd en dat komt nou eenmaal met vergeetachtigheid. Ehm, wat? Ja, het is dus echt waar. Dus hierbij je nieuwe go-to excuus als je de neiging hebt alles om je heen te vergeten. Je intelligentie zit je gewoon in de weg. Kan de beste overkomen.

 

 

En nee, dit is niet een internethoax, dit is wetenschappelijk bewezen. Maar er zit wel een kanttekeningetje aan, moet ik er gelijk even bij zeggen. Hoogbegaafde mensen hebben namelijk de neiging om relatief onbelangrijke dingen te vergeten. Soort kwestie van onbewuste prioriteiten stellen dus. Wel éven oppassen als je dit excuus gaat gebruiken nadat je je beste vriend(in) hebt laten stikken. Beetje lullig als je indirect impliceert dat diegene simpelweg niet belangrijk genoeg is. Maar die ene verplichte werkborrel waar je geen zin in hebt: go. Vergeten. Sorry, hè, hoogbegaafdheid, je kent het wel.

 

 

Maar wacht, er is meer. De checklist van hoogbegaafdheid zit namelijk boordevol excuusjes die je in het dagelijks leven kan gebruiken. Zit je nog op school? Een kenmerk van hoogbegaafdheid is een kritische instelling tegenover volwassenen, zo ook volwassenen met een autoriteit als leraar. Ben ik brutaal? Welnéé joh, dat is gewoon de keerzijde van m’n intellectualiteit. Ook slordigheid schijnt een kenmerk te zijn, dus alsjeblieft; een ijzersterk excuus voor een niet-opgetuigde kamer, huis of werkplek.

 

 

Je moet natuurlijk wel even oppassen met het rondstruinen van deze excuusjes, want hoogbegaafdheid is verder niet heel makkelijk te faken. Maar ja, wat weet ik ervan, ik ben alweer vergeten wat ik net heb getipt aan jullie. Zullen we met z’n allen een Mensa-groepje beginnen en dan vervolgens alle meetings die we hebben vergeten, want ja, we hebben wel betere dingen te doen.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer