Het Gouden Kookboek

 

Jaaaaaaa, juryvoorzitter Janny heeft de winnaar bekendgemaakt! Het Gouden Kookboek 2018 is gewonnen door Jigal Krant met zijn boek TLV.

 

 

 

 

Gijs Staverman leidde de Avond van het Kookboek in. Een volle hal met auteurs, uitgevers, boekhandelaren en recensenten. En iedereen was gespannen. Paul de Leeuw, die het kookboekenweekgeschenk schreef, had een filmpje ingestuurd omdat hij die avond in het theater stond. Jonah Freud en Janneke Vreugdenhil vertelden over kookboeken en toen was het moment daar. Er waren vijf genomineerden: Mari Maris, Maroeska Metz, Joris Bijdendijk, Jigal Krant en Yvette van Boven (die gerepresenteerd werd door haar moeder omdat Yvette zelf in New York zat). Als voorzitter van de jury mocht ik de genomineerden op het podium roepen om de winnaar bekend te maken. Jigal won, maar eigenlijk zijn alle genomineerden winnaars. Allemaal hebben ze een boek geschreven dat uniek, onderscheidend en vernieuwend is. Stuk voor stuk de moeite waard om in de kast te hebben staan en om uit te koken. De jury was trouwens unaniem in haar oordeel over de boeken. Het was een  keuze zonder reserve of twijfel.

 

 

Jigal was blij én heel verrast. Zo blij dat hij het even niet meer wist maar toen razendsnel van het podium af dook en met een tas weer terugkwam. Hij vertelde dat  in Tel Aviv iedereen op het leven toast met een glas Arak. En dat had hij voor de zekerheid meegenomen. Met kleine plastic glaasjes voor iedereen in de zaal. Om te proosten op het leven. Een mooi gebaar dat ook typerend is voor het boek. Vier het leven!

 

Maar wat het boek nu verder zo bijzonder maakt? De recepten zijn goed en duidelijk geschreven en origineel.

Het is of Jigal naast je staat om alles uit te leggen. De verhalen zijn persoonlijk en betrokken. Als je het boek doorbladert wil je onmiddellijk afreizen naar Tel Aviv en je onderdompelen in de eetcultuur. Jigal wordt hier en daar de Nederlandse Ottolenghi genoemd. En dat is niet alleen een geweldige prestatie voor iemand die zijn eerste boek schrijft, maar belooft ook nog veel voor de toekomst.

 

Met de verkiezing startte trouwens een week om je vingers bij af te likken: De Kookboekenweek loopt van 10 t/m 18 november en is een initiatief van het CPNB. In veel boekhandels worden evenementen georganiseerd, variërend van workshops tot presentaties en proefsessies. Als je in deze week een kookboek koopt van minimaal 19,90 euro dan krijg je het genoemde kookboekje van Paul de Leeuw, waarvoor hij zich door twaalf verschillende boeken heeft laten inspireren, cadeau. Wil je weten naar welke muziek hij luisterde terwijl hij het schreef, dan heb ik hier de playlist voor je.

 

 

Verder is er aan het eind van de Kookboekenweek bij de bijzondere collectie van de Universiteit van Amsterdam een foodiefestival en een symposium.

 

Oh, en het was nog lang onrustig… want eigenlijk was dit een soort Boekenbal voor kookboeken.

 

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters